顥示卡Driver突然停止運作

顥示卡Driver經常突然停止運作,初初只係黑屏幾秒自動著返,後來黑屏不能復元要重新boot機,最近仲連boot機都經常boot唔到,底板發出一連串響聲表示找不到顥示卡,請問這是底板問題還是顥示卡問題?用緊AMD/ATI Radeon HD 5850X2已有7年,但從未試過超頻,係唔係已經到期打柴?謝謝大家幫忙!  

回覆 1# JMYPC

係,換卡吧

7年來有沒有清潔過? 風扇還會唔會轉?

回覆  JMYPC

係,換卡吧
oscar2 發表於 2016-9-1 14:35

通常呢類顯示卡有幾耐壽命?想換ATI FirePro™ 2460 PCI-E X16-Sapphire PGS ,因為可出4Mon而且平均無故障時間好長下,但7月Sapphire俾AMD收返專利的款改晒唔識揀?

壽命睇環境機箱底板火牛. 唔係太差既話, 話兩年保就通常兩年唔會點壞. 過左兩年睇彩數.

我覺得你可以只插一張睇吓咩情況. 牛老化唔夠電都有可能.

壽命睇環境機箱底板火牛. 唔係太差既話, 話兩年保就通常兩年唔會點壞. 過左兩年睇彩數.

我覺得你可以只插 ...
hei99 發表於 2016-9-1 15:12

機箱底板火牛全部貴嘢, LIANLI 頂級全鋁機箱,Antec Signature 火牛,狀態非常好應該唔會有問題,如果照c-hing說法,一般顯示卡唔理平貴都係得幾年貨仔?

7年來有沒有清潔過? 風扇還會唔會轉?
Carlter 發表於 2016-9-1 14:59

應該無問題,我經常長開唔關機都無事,如果風扇唔轉一早hang機.

散熱膏乾了嗎???

散熱膏乾了嗎???
Frozen 發表於 2016-9-1 15:48

機會不大,因為永遠都是在剛開機時出問題,長開24小時反而未試過出事!

咁可能火牛,mb(講哂啦 )有事