[操作疑難] 舊U舊板新Display Card 問題

各師兄, 小弟想問問而家用緊Asrock A75M-ITX + AMD Athlon II X4 641
想換張MSI GTX 1060, 唔知support 唔support呢
有咩網可check到呢?

Thx a lot

1. 睇下主板有無PCI-E,有就插到張卡落去(但唔包用到)
2. 睇下火牛幾多火,符唔符合顯卡既最低要求
3. 睇下火牛有無合適電源插頭
4. 睇下reviews,留意CPU會唔會對顯示卡性能造成瓶頸

1. 睇下主板有無PCI-E,有就插到張卡落去(但唔包用到)
2. 睇下火牛幾多火,符唔符合顯卡既最低要求
3. 睇 ...
leave 發表於 2016-9-3 21:32

Thx reply
有PCI-E 2.0
火牛450W
應該6pins / 8pins都有
CPU有無瓶頸就真係唔知點睇

Check 3D Mark

搵唔到x4-641…搵到x4-640
大約7200-8000分咁上下
我都係舊Ui5-2400行3.6MHz用GTX 1060 6 GB…我9600分
網上D評測用i7有11500分

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

CPU有無瓶頸就真係唔知點睇 ...
musicbaby 發表於 2016-9-3 21:41

一般就係咁:

1. 搵你想玩既game既benchmark(例如GTA5)
2. 睇下你想買既顯示卡係目標畫質下行到幾多fps

3. 睇下當顯示卡唔係瓶頸時,你既CPU可以行到幾多fps

4. 比較下2同3既數字,邊個數字低D就代表佢係瓶頸

不過你粒CPU同GTX1060年代差好遠,基本上唔會同時出現係同一篇review入門,所以難以直接比較。但我可以話俾你聽,你粒U真係相當唔掂,買GTX1060有D浪費。你可以考慮先買卡,遲D再換主板/CPU/RAM。

多謝師兄們既長細講解, 咁睇來真係要成部換

多謝師兄們既長細講解, 咁睇來真係要成部換
musicbaby 發表於 2016-9-3 23:04

恭喜你有新机用, 換 U 和底板啫。

i5-760+470無
480就有....

我見係我自己既話用480快過1060 6~1x%

但見到分數又點睇有冇瓶頸?

i5-760+470無
480就有....

我見係我自己既話用480快過1060 6~1x%

但見到分數又點睇有冇瓶頸? ...
Jokerkiller 發表於 2016-9-4 00:18
搵個i5 750+480
再搵個明顯快啲嘅CPU e.g. 2代i5以上 同樣配480嘅 做比較

搵個i5 750+480
再搵個明顯快啲嘅CPU e.g. 2代i5以上 同樣配480嘅 做比較
yjfoeg 發表於 2016-9-4 00:22

打得唔好,

我係搵到i5-760 + 480 / 1060
見到480快dd, 但我自己心目中又想換1060, 打BF1