[操作疑難] 升級display card的疑問

宜家部腦個config係: i7-920,msi eclipse底板,6gb ddr3 ram, 4870*2 display card,620w火牛(主要用途都係上下網,打下字,睇下moive,聽下歌咁),因為升咗去win 10,之但係4870*2原來係無win10 driver,用win8.1既又唔啱使,所以想請問下咁多位師兄,係down grade番去win7算數,定係買張平平地既display card例如rx460或者gtx1060好呢? i7-920呢粒u又推唔推得掂呢? 唔該晒先

你唔打機用RX460/1060好似有D浪費左喎~

你唔打機用RX460/1060好似有D浪費左喎~
DJAMU 發表於 2016-9-19 14:07

咁師兄有咩提議呢? 唔該晒

咁師兄有咩提議呢? 唔該晒
fkjohnny 發表於 2016-9-19 14:22

1.down grade 返win 7 用  不過I7 920 + 4870*2 電費會貴少少
2.買張平平地既顯卡夠上網睇片就算
3.換CPU行內顯整體上網睇片效能大大提升,當然板同RAM都要換埋,可以的話等第7代intel CPU
4.買返support DDR3 RAM 既U同板留返D RAM黎用行內顯

我個人會選擇3,因為就算買第6/7代既I5,效能應該都好過你而家0個粒I7 第1代,仲要慳電左,環保D,當然買I7 會更好同埋你要玩GAME就另計

1.down grade 返win 7 用  不過I7 920 + 4870*2 電費會貴少少
2.買張平平地既顯卡夠上網睇片就算
3.換CP ...
DJAMU 發表於 2016-9-19 15:55

唔該晒師兄先,部腦其實都用咗成8年,不過仲健健康康,無病無痛,所以暫時第三個選擇就唔進行住,宜家諗住慳慳地既話,唔使使錢,就down grade返去win7算數,只不過係唔想煩重新裝win7,先諗下有無邊張display card平平地,又有win10 driver

唔該晒師兄先,部腦其實都用咗成8年,不過仲健健康康,無病無痛,所以暫時第三個選擇就唔進行住,宜家諗住慳慳 ...
fkjohnny 發表於 2016-9-19 16:05

其實你都可以考慮下用幾百蚊買張平/2手既顯卡返黎,繼續用windows 10,又唔洗煩driver 問題,又唔洗重裝windows 行2張4870咁食電,都係一個唔錯既選擇黎,呢樣要你自己決定鳥~~

其實你都可以考慮下用幾百蚊買張平/2手既顯卡返黎,繼續用windows 10,又唔洗煩driver 問題,又唔洗重裝w ...
DJAMU 發表於 2016-9-19 16:40

師兄,咁有無邊張推薦呢? 麻煩晒

新果堆冇咩人賣二手
舊果堆咪 750 950 果 D
唔打機計 730 都得

打機就最好買張 RX470 ...
chocolateice939 發表於 2016-9-19 17:04

好,唔該晒師兄

回覆 4# DJAMU

HD4870X2 = big big power consumption especially you are not gaming

You should know even 750Ti x 1 already beat your current dual HD4870, it's a good deal if you will not playing 4K movie!

If you are planning to play 4K in the near future or the display card might use even you build a new PC, GTX950 or RX460 would be a good deal...