[操作疑難] 買咩顯卡好

少玩GAME 就算玩都係玩模擬器
但睇高清片多 $1000-$2000個價係咪會相差好大
試下1000-1500 有咩推介先 謝謝

電腦LIST
Intel 4 i5-6500
GIGABYTE 技嘉 GA-B150M-DS3H B150
KLEVV Value DDR4 2133MHz 8GB Ram
Toshiba SSD Q300 240GB
FSP FSP-HD-500 Hydro 500W 80Plus Bronze ATX 火牛

RX470 4GB-->GTX1060 6GB

主要睇你個 MON
個 MON 越大需要既 RAM 越多
wing230 發表於 2016-10-5 18:16

VRAM同MON大細完全無關
有關嗰個係解像度

個MON都成8年前買架啦
BEN Q 24吋
http://www.anandtech.com/show/2787/3

解像度高,VRAM要求高,吋數唔關事
買amd同nvidia啲色唔同可以Tune返
要買咩先夠玩,好難講
反正我自己之前就平平地買左張750Ti
睇片順,靚唔靚就唔識評
玩模擬器還算可以,Wii表現好,WiiU普通

邊個同你講關吋數事呢
wing230 發表於 2016-10-5 21:12

「個MON愈大」係你講嘅
正常人講「大MON」係會聯想到吋數而唔係resolution囉唔該

RX460 $1000有找,RX470約$1500,GTX 1060 3GB $15xx

1060 3g。。。。。。

少玩GAME 就算玩都係玩模擬器
但睇高清片多 $1000-$2000個價係咪會相差好大
試下1000-1500 有咩推介先 謝 ...
獨行俠 發表於 2016-10-5 18:10

MSI RX 470 $15xx, 夠玩住先