有咩平卡有display / mini display port

用緊GT440, 想換個2K/4K monitor, 但而家多數2k/4K既monitor都係display port 入, 我仲有一部電視要駁HDMI做external

回覆 1# rockyw

Sapphire藍寶石 RX460 2GB GDDR5 SA-DCA-RX460-2GD5-OC 雙風扇顯示卡        HK$ 930

1x hdmi 2.0(出到4K60hz)  , 1x displayport 1.4 HDR , 1x dvi
4K、H.265、60 FPS 編碼解碼 14nm主流卡

A卡舊果批起碼要r7 250先有displayport ($700左右)
N卡就起碼要gtx750 or 750ti先有displayport($800左右)
諗唔到點解要用舊卡(2手另計)

哩幾年已經好左
6年前要千幾蚊嘅中上級先有dp
依家多左mon 有哩個port, display card 先加返

我2010年嗰張Radeon HD 5770都有mini-DP,不過出唔到4K

回覆  rockyw

Sapphire藍寶石 RX460 2GB GDDR5 SA-DCA-RX460-2GD5-OC 雙風扇顯示卡        HK$ 930

1x hdmi 2.0 ...
超仔哥 發表於 2016-10-10 19:26

係咪都唔使另外插電?

回覆 5# rockyw

唔洗, 另外提提你張卡打機效能大約係gtx950既水平

回覆  rockyw

唔洗, 另外提提你張卡打機效能大約係gtx950既水平
超仔哥 發表於 2016-10-10 22:53

唔打機, 用緊AOC陳年 TN 27 Full HD, 只係想上IPS同2K/4K, 反而驚部PC用左成5年換display無耐就其他野壞, 糾結緊不如直上imac 27" 5K

回覆 7# rockyw

imac 5k文書上網睇片正, 十月中黎緊好似有更新
睇多陣先決定

用緊GT440, 想換個2K/4K monitor, 但而家多數2k/4K既monitor都係display port 入, 我仲有一部電視要駁HDMI做external
rockyw 發表於 10/10/2016 18:18

GTX750Ti ( 但要留意要選擇有 DisplayPort 輸出的 )