係咪要上到 144fps 才適合買 144hz mon ?

係咪要上到 144fps 才適合買 144hz mon ? 定係過100fps 都可接受?

係咪要上到 144fps 才適合買 144hz mon ? 定係過100fps 都可接受?
java2 發表於 2016-10-27 23:32

除非你隻mon有free sync/ g sync, 如果唔係點都會有tearing
一係就開v sync, 但就會有input lag, 同埋個fps會跌

所以你個情況. 買唔買144hz mon要睇幾樣野
1. 你用N卡定A卡
2. 你budget夠唔夠錢買g sync/ free sync mon
3. 如果唔夠budget, 你接唔接受到tearing/ input lag/ 校低d quality玩

除非你隻mon有free sync/ g sync, 如果唔係點都會有tearing
一係就開v sync, 但就會有input lag, 同埋個f ...
tomatofung 發表於 2016-10-28 01:07

我都想搵有gsync ips 144hz mon, 有冇介紹

144hz monitor 可行60,100,120hz,  唔夠fps 行低D hz

我都想搵有gsync ips 144hz mon, 有冇介紹
java2 發表於 2016-10-28 07:45

Asus PG279Q
Acer XB271HU

Acer XB271HU 用緊
但係唔知係我黑仔定點
開左3隻MON 先0 死光點

之前2隻幾多粒光點肯再開?

Acer XB271HU 用緊
但係唔知係我黑仔定點
開左3隻MON 先0 死光點
kotorizero1 發表於 2016-10-28 15:48

之前2隻幾多粒光點肯再開?
java2 發表於 2016-10-28 20:17

買之前問左佢係唔係包0死0光就得, 包就幫襯佢, 唔包可以走人

回覆 2# tomatofung

n卡有fast sync可以開