[操作疑難] 玩賽車Game Display卡選擇

Mon用緊32吋2560x1440 ,我平時主要上網和用黎寫程式,但想有玩WRC 6或者Fifa。想買一張夠用而相對功耗,無咁熱的,有咩建議。

有冇budget? 因為每個人"夠用"既定義都唔同, 有d人可能岩岩好玩到就叫夠用, 亦有人會追求高畫質 + 高fps先叫夠用

最多1060或者1070都可以,只係怕浪費錢,唔知尼兩隻Game係會高畫質左。

最多1060或者1070都可以,只係怕浪費錢,唔知尼兩隻Game係會高畫質左。
kingterry 發表於 2016-12-11 06:04

Fifa就1060肯定夠, 爭在你玩WRC6 會唔會唔會想好d, 你想開盡晒d effect就1070, 中高畫質你你都接受到既就1060
呢度有條Dirt Rally 1440p 既1060 測試片, 雖然唔係WRC6, 但兩宿硬件要求相近, 可以俾你參考下
https://www.youtube.com/watch?v=XurjB2eVWaU

佢係下面三個setting分別出既fps:
Ultra/AB off: Avg:60 Min:51 Max:80
Ultra/AB on: Avg:42 Min:35 Max:58
High/AB off: Avg:80 Min:68 Max:109   

佢用既hardware
i5 4690K [email protected] + 1060 [email protected]

我隻Mon得60fps, 係未1070剛剛好在這定位同用盡,我看過文章說1060定位係1080p, 但1070就搵唔到。

我隻Mon得60fps, 係未1070剛剛好在這定位同用盡,我看過文章說1060定位係1080p, 但1070就搵唔到。 ...
kingterry 發表於 2016-12-11 14:42

1440p既話, 有budget我會覺得1070比較好
但如果你接受到唔開max graphic setting, 1060夠用

以max graphic setting為前提既話, 我個人認為大概係咁定位
1060定位: [email protected]
1070定位: [email protected]/ [email protected]
1080定位: [email protected]/ [email protected]

1070比較好

回覆 6# tomatofung

謝謝師兄講解,但我又看到Fury(最近降價約2000人仔,我長期起大陸),Fury nano(約2600人仔)。好似性價比又唔錯,MSI 1070(約3100人仔),本身性能差唔多,只能可能編程問題,導致打機有很大差異(多核心)。如果For future ,DX12打後好似開始對AMD較有利。 我覺得多線程編碼發展慢慢會令Intel/Nvidia和AMD慢慢收窄。

同埋低功耗/無咁熱對我有利,因為我打機時間不會長,偶爾玩一下,一個鐘咁。玩遊戲時功耗大一點都可以接受,大部份時都係工作站,我想無咁熱同細一點功耗,會平衡一點。我用Jonsbo W2機箱,唔算大。

你點睇。

如果要玩最新最食顯卡資源最靚 DX12 game, 1440p 21:9
A卡有咩選擇?

回覆  tomatofung

謝謝師兄講解,但我又看到Fury(最近降價約2000人仔,我長期起大陸),Fury nano(約260 ...
kingterry 發表於 2016-12-11 18:30

如果講功耗, 應該Fury比起1070大, 始終1070新製程, 功耗都比較細
DX12黎講, 對radeon真係好大幫助, 但始終而家真正以DX12寫既game唔多
我都同意多線程編碼發展有機會慢慢令Intel/Nvidia和AMD慢慢收窄, 但顯示卡比起CPU進步得快, 到時間可能已經要換第二張, 所以我認為顯示卡唔需要睇太長遠, 最多2, 3年就得

同埋我都係建議有新買新, 1070係內地可能賣得比較貴
係香港, 而家最平果張zotac mini, 做緊HKD 2899
咁對比之下Fury2000人仔同埋Fury nano2600人仔就唔係好抵