[操作疑難] 使用內顯 BIOS setting 問題?

如果用 B150 版 + i7 6700, 出 HDMI OK 嗎?

因為有朋友, 新出時買 Z170版 + i7 6700K, 用內顯出 HDMI 冇畫面
當時佢冇 display card, 要上代理攪

原因係底版 default 用 PCIe display card (manual 有寫),
一定要插 card 入 BIOS 改返用內顯, 不能 auto select

想問依家仲係咪咁? 如果係, 就要叫鋪頭幫我改咗先

Thank you

咩牌子咁屎...正常無插卡都會AUTO 用內顯...

咩牌子咁屎...正常無插卡都會AUTO 用內顯...
akiro 發表於 2016-12-11 16:43

ASUS MAXIMUS VIII RANGER
https://www.asus.com/tw/Motherboards/MAXIMUS-VIII-RANGER/
不過好似係一出即買

十幾年前, 廠機都試過類似情況, 不過估唔到依家都係咁

回覆 1# superguyalan

C Hing,
試下monitor / TV 著定HDMI 再開機睇睇得唔得
如果都係無畫面 試VGA睇睇

就算default左用PCI-e display card都好, 照計冇插display card都會自動用onboard display開機
如果唔得, 一係cable問題, 一係bios bug(不過小弟未見過)

就算default左用PCI-e display card都好, 照計冇插display card都會自動用onboard display開機
如果唔得,  ...
KinChungE 發表於 2016-12-12 10:45
同意
之前塊ASUS Z97試過,本身BIOS default PCIe Display,拔左張顯卡之後,佢識得自己跳塊內顯
Default姐,又唔係強制,佢detect唔到PCIe有野就識跳架啦

ASUS MAXIMUS VIII RANGER

不過好似係一出即買

十幾年前, 廠機都試過類似情況, 不過估唔到依家都係咁:x ...
superguyalan 發表於 11-12-2016 19:18

本來我都想踩幾腳落ASUS到
但你塊版咁勁,人地都估唔到你唔用卡既,可以原諒既

如果唔得,  ...
KinChungE 發表於 2016-12-12 10:45

朋友話親身經歷, 我都估唔到

本來我都想踩幾腳落ASUS到
但你塊版咁勁,人地都估唔到你唔用卡既,可以原諒既 ...
a886 發表於 2016-12-12 15:48

佢當時賣走 GTX970, 等新卡
我想知低階 MB 係咪唔同, 定BIOS 太新 or only ASUS ROG series

回覆 9# superguyalan

正常黎講會自動轉,舊果啲我好肯定90%都會因為我試過好多款都OK AMD定INTEL 都OK

就算唔轉,你一clean bios 就一定得~