邊隻反鋸齒 無咁好資源?

記得有好幾隻反鋸齒, 有啲特別耗資源,有啲稍微無咁耗

如果你用N卡,我覺得山AA開DSR會順D同畫面令D...起碼好過AA
muaythailam 發表於 2016-12-29 18:27

好似 DSR唔係隻隻game都有

除此之外有啲games會有 anisotropic filtering (2x - 16x)  , 呢個耗唔耗資源?
Triple buffering  有乜用 on 同 off 會有什麼分別?

fxaa。。。。。

如果你用N卡,我覺得山AA開DSR會順D同畫面令D...起碼好過AA
muaythailam 發表於 2016-12-29 18:27

DSR會消耗低過AA?你不如望清楚DSR係乜原理好過,DSR你開唔到4倍效果根本唔好

回正題,NV的話有MFAA可以開(驅動程式開了,就會將MSAA轉成MFAA,資源低20-30%左右)
真係要最低資源就係FXAA,但係D線會好難睇,
其實效能同畫質平衡最好係SMAA,但大部份GAME要自己改野會開到

用ReShade 囉,前提係你隻GAME要係佢個 LIST裏面先用到

用ReShade 囉,前提係你隻GAME要係佢個 LIST裏面先用到
DJAMU 發表於 2016-12-30 10:02

咁又唔使, 純粹用RESHADE AA, download original reshade自己開AA就得.

個GAME LIST都係一般玩家share 既啫, 我地改完自己upload 上個GAME  list都可以

回復 7 #jimmyw85

reshade aa就唔會太drop performance?

同埋我見reshade 時多時會有另一樣嘢叫sweetfx。  又係乜嘢嚟?

via HKEPC Reader for Android

回復 jimmyw85

reshade aa就唔會太drop performance?

同埋我見reshade 時多時會有另一樣嘢叫sweetfx。   ...
takayo72 發表於 2016-12-30 11:51

以WOW為例,我本身係開SMAAX4黎玩,之後裝左RESHADE ,係開住SMAAX4 既情況下再用RESHADE,我只係掉左1-3張FPS,但係畫面比冇裝RESHADE 0個陣清好多, 至於SWEETFX,以我所知係同RESHADE係同一類型既野,但係缺點係要上網搵DATA BASE ADD入去 SWEETFX 先用到,但係SUPPORT到多好多GAME,不過因為太煩,我冇用到,所以我唔知會DROP幾多FPS,RESHADE係會方便好多,一裝即用有埋FX比你選

DSR 基本上個原理就同效能最差嘅SSAA 差唔多
當然,畫質上係最好,但勁大食,所以某年好快就被MSAA 取代左
係唔知點解近年又出返嚟