新手 G-sync 一問

無知一問,

係nivida driver setting 入面開左full screen g-sync, 入到game 仲要唔要開 V-sync?
因為game 入面都冇開g-sync 既選項, 唔知g-sync 點先係game 入面work 緊
Thanks

回覆 1# napauleon

應該要開
有D 遊戲設定內有限FPS就唔使開掛...
我自己都係咁整

回覆 1# napauleon

唔洗開V-SYNC
你開左咪會限死左個最高FPS

無知一問,

係nivida driver setting 入面開左full screen g-sync, 入到game 仲要唔要開 V-sync?
因為game ...
napauleon 發表於 2017-1-4 15:09

e.g 你mon Max FPS 144hz ,如果經常超過144 就要開v sync ,因為有tearing。但v sync 同 g sync 相撞始終都唔係太好,建議開個aa,等佢低過144hz 。v sync 照關

e.g 你mon Max FPS 144hz ,如果經常超過144 就要開v sync ,因為有tearing。但v sync 同 g sync 相撞始 ...
rock999v 發表於 2017-1-4 20:10

v sync固然唔需要開
但係都唔需要特登將fps壓到 <144, 同時開g sync + fast sync就可以
fast sync同g sync用途上係一樣, 只係g sync係用於當你部機可以output既fps少於你個mon, 而fast sync就係當你部機output既fps大於你個mon

v sync固然唔需要開
但係都唔需要特登將fps壓到
tomatofung 發表於 2017-1-4 21:34

SLI開唔到fast sync又點算?

SLI開唔到fast sync又點算?
firezen42 發表於 2017-1-5 11:26

冇玩SLI真係唔清楚...
以我所知既就唯有等佢更新support呢樣野...或者簡單d cap左個fps佢

http://joeartanis.blogspot.hk/2015/12/g-sync.html
這篇文章講法不一樣
究竟game中vsync開定關呢?

這篇文章講法不一樣
究竟game中vsync開定關呢?
ironhead 發表於 2017-1-6 01:00

5樓ching 已說了:
" v sync唔需要開, 同時開g sync + fast sync就可以"

v sync唔洗開,G SYNC就係用黎解決唔開v sync果陣畫面出現撕裂既情況