[操作疑難] 筆電AMD Radeon R7 M360, 玩低階遊戲都LAG, 想問係咪正常?

岩岩買左部notebook張獨顯係AMD Radeon R7 M360, 內置配intel HD 520, 雖然小弟冇玩咩大GAME, 但發現玩一D舊GAME如L4D2等, 都會有些微delay感覺, 玩某D 3D遊戲FPS都會好低(10幾, 明顯LAG), 低過用HD520(30幾), 甚至舊機既N記540MX, 想問點解會咁, 係咪我唔識SET定係張卡本身效能唔好?

根據3DMark,R7 M360應該比HD520快少少。

你會唔會係未裝好driver?

玩GAME 時有没插好火牛???  或較到效能模式???

R7 M360用64 Bit GDDR3

玩GAME 時有没插好火牛???  或較到效能模式???
sunyan12 發表於 2017-2-2 20:38

手動上AMD的網裝左M3XX系統的driver, 多了Radeon設定, 全部設定成最大效能,有插火牛電源, 唔知點解玩GAME都係有好嚴重既DELAY FEEL, 即係玩射擊遊戲個陣郁一郁個視角都明顯會有少少DELAY, 用HD520 完全冇仲幾順。

根據3DMark,R7 M360應該比HD520快少少。

你會唔會係未裝好driver?
leave 發表於 2017-2-2 20:36

時脈黎講原來HD520同佢分別不大,一個11XX,一個1050,會唔會係AMD優化做得比較差所以搞到咁,好奇怪。

去跑3D MARK 試下,我覺得可能係硬體有問題, M360廢極都快過HD 520 唔少

有冇直接關內顯黎試

我都同意應該用3DMark跑分試下。

根據 notebookcheck 既 3DMark - Fire Strike Graphics 1920x1080,
R7 M360 約 1146 分:http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-R7-M360.142637.0.html
HD 520 約 803.5 分:http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-520.149940.0.html

海軍同水兵,差唔多

去跑3D MARK 試下,我覺得可能係硬體有問題, M360廢極都快過HD 520 唔少

有冇直接關內顯黎試 ...
s84292 發表於 2017-2-3 09:16

多謝各位既意見!

試左, 如果我冇設定錯
M360跑出黎有1038
HD520有871
試過關內顯, 遊戲情況相同
但玩上手明顯M360係LAG同有GAME係異常地低FPS
睇黎要搵到有同一張卡既師兄先知道個情況係點?