[開箱] 用緊970 無奶油轉1070

當初砌機1070出仲貴過980ti 我就買張970頂住先
而家覺得無咩必要換 一係就換1080
我用開144HZ MON, 970 玩競技GAME 全開一定上唔到144
但係玩開都知就算你有1080TI 都係要較低D SETTING 因為會見到多D野
較低左之後既970 玩overwatch 大概得到 230 - 150 既FPS
正常就一直都153, SET 死左, 但係佢既跳動率都幾好 但係長期153 無問題
玩大作又未必要去到144, 就算1070都未必大作俊隻隻144到
1070平均比970 多30 -50FPS, 所以我覺得970上1070係唔多值

各有所好啦,有錢當然1080啦

依到好多米王

講真你玩144HZ, 好難做到

現時既硬件市場sweat spot係 60fps

144HZ同4K一樣, 只屬小眾

性價比可以試下買多張二手970行SLI

兩張480 4GB 行CF free sync

要玩144HZ現時好貴

講真你玩144HZ, 好難做到

現時既硬件市場sweat spot係 60fps

144HZ同4K一樣, 只屬小眾

性價比可以試下買 ...
ckarea 發表於 2017-2-21 14:01

多數144都係2千鬆, HZ高但係畫質極差
所以佢地都唔會要求D咩畫質, 只求效能
除非你係5千以上果D 就會兩樣都有
所以正如我所講, 較低畫質玩OW CSGO 144 用970 0極度
玩大作又未必需要去到144HZ 因為你唔需要即時既反應

多數144都係2千鬆, HZ高但係畫質極差
所以佢地都唔會要求D咩畫質, 只求效能
除非你係5千以上果D 就會兩樣 ...
kiuyou01 發表於 2017-2-21 14:12

我買左張1070, 1080P 大作全開都係上唔到144FPS

我自己要求唔高, 60FPS就夠

所有買左1440P行60FPS, 有時候都有FRAME DROP

144HZ同4K始終未夠SUPPORT, 要遲幾年

144HZ同全開只能二選一

除非有錢玩SLI

我買左張1070, 1080P 大作全開都係上唔到144FPS

我自己要求唔高, 60FPS就夠

所有買左1440P行60FPS ...
ckarea 發表於 2017-2-21 14:24

你玩大作 60HZ 1070 全開60FPS 無難度

你玩大作 60HZ 1070 全開60FPS 無難度
kiuyou01 發表於 2017-2-21 14:31

1440P 行唔到x8 MSAA 60FPS

1080P 就可以開盡

夢想4K 144FPS仲有好長既路...

1440P 行唔到x8 MSAA 60FPS

1080P 就可以開盡

夢想4K 144FPS仲有好長既路... ...
ckarea 發表於 2017-2-21 14:34

其實144HZ 主要係FOR 競技遊戲玩家
佢地唔可以開V SYNC 因為會廷遲得太犀利
所以先至會有144HZ 呢樣野出左黎
正常玩大作既玩家應該對果少少延遲唔會有禁大既執著
所以開V sync就唔需要144HZ 了 60HZ都足夠

1080 X 2