有冇用Evga的Ching寄過顯卡去台灣Evga RMA?

如題,投先落樓下順豐站話寄台灣唔可以寄電子野,無奈地回家,打電話問順豐客服,又話可以,但要提供咩出關發票同對方公司商業登記號碼,同一間公司唔同職員唔同答案,頭都暈埋, hk post 又要成2百幾,貴左D。 請問有冇用Evga 既Ching寄過去台灣?用咩速遞方便D? 有冇經驗分享下,多謝先

如題,投先落樓下順豐站話寄台灣唔可以寄電子野,無奈地回家,打電話問順豐客服,又話可以,但要提供咩出關 ...
Terence888 發表於 2017-4-1 15:28

來來去去都係出名哥幾間 UPS DHL 同express

回覆 2# 1112311123

申請左RMA,佢淨系俾左個地址我,冇佢公司商業編號,我再Email下佢先,多謝Ching

回覆 3# devilcat1

OK, thank you Ching

回覆  1112311123

申請左RMA,佢淨系俾左個地址我,冇佢公司商業編號,我再Email下佢先,多謝Ching ...
Terence888 發表於 2017-4-1 16:11

應該仲有張報關單同埋會叫你用EMS寄去  <---3年前

如果就咁寄去有機會被台灣海關打稅,一旦打稅,Evga會拒收.......

報關商業編號要問EVGA拎 佢會俾你 順豐一定可以寄
係個店員白痴啫

回覆 5# Terence888

how much did SF charge to to send back to TW? i am doing RMA too

順豐寄呢D 野真係好白痴, 試過問客服寄SSD 都話唔知要攞去門市睇下, 我估佢SSD 係乜都唔知, 結果去HKpost 都係幾十元.

如題,投先落樓下順豐站話寄台灣唔可以寄電子野,無奈地回家,打電話問順豐客服,又話可以,但要提供咩出關 ...
Terence888 發表於 2017-4-1 15:28

順豐寄呢D 野真係好白痴, 試過問客服寄SSD 都話唔知要攞去門市睇下, 我估佢SSD 係乜都唔知, 結果去HKpost  ...
java2 發表於 2017-4-2 17:09

除了寄給香港(或免稅國), 正常寄電子嘢去第二的國家都要申報海關的, 你没報關資料, 順豐邊敢收件....