[操作疑難] 小弟初次到問雙顯卡問題~

近日玩一隻遊戲 台服 黑色沙漠,洗完機都係好LAG 只要一多人地方就會FPS變成紅色 得1X 20左右

有人話隻遊戲優化問題 但我想問如果我買多張顯卡會唔會改善到FPS個問題?

因為玩其他GAME係完全無事  

我有幾個問題想請教一下 因為本身部機朋友幫我超頻左u,顯卡同ram果d

1:顯卡係唔係一定要順序插位 1,2,3,4咁落去? 因為我第1張顯卡已經都頂住左 睇相會見到佢向下左 如果一定要順序插落2位 我怕插唔到,但我以家已經將部機打橫左放,免得佢再耐D斷,因為都用左1年幾

2:我怕我部機D設備就算插左雙顯卡都無咩改變?因為有師兄講玩黎隻GAME用雙顯卡浪費左

3:其實用左雙顯卡改唔改善到我心中煩惱個問題? 因為有時候打公會 打據點 打王 一堆人 50-100人UP 會搞到好LAG 我已經有得SET低就SET 但係FPS都係顯示紅色 我仲上網睇有人教右下有個顯卡圖案 因為我已經將三重緩衝 同睡直同步關左 已經改善左小小 但多人都一樣大部分時間變成紅色16-20左右FPS

WIN10專業版
i7-5930K 3.50GHZ(12 CPUS) ~3.5GHZ
32GB RAM
底版ASUS X99
顯卡 GTX 980TI
SSD

唔該哂

睇相會睇到我張顯卡好似已經向下左  希望各位師兄有時間可以俾D意思小弟 謝謝 仲有張係開左黑色沙漠同幾個網頁既相

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果隻game唔支援Sli你兩張980ti都冇用,
你不如換張1080ti可以會更好,但係其實如果隻game優化唔好,真係咩勁卡都冇用。

其實你玩耐左,會發現行一張勁會好過行sli,我以前都行三張,最後都係一張最好

如果隻game唔支援Sli你兩張980ti都冇用,
你不如換張1080ti可以會更好,但係其實如果隻game優化唔好,真係咩 ...
莎月美希 發表於 2017-4-10 17:59

師兄黎個問題我都有問公會d人 有d人用 1070 有d 1080 佢地話多人地方都有30-40fps

但我換走張980ti 但有人收咩? 同埋都賣得唔貴 加多張唔會好d? 因為我好少會賣 黎部機都係我第一次整貴多1萬

之前果d都係1萬左右 今次2萬

其實你玩耐左,會發現行一張勁會好過行sli,我以前都行三張,最後都係一張最好 ...
美高梅 發表於 2017-4-10 18:02

師兄言下之意 我要換就直接換張1080ti ? 之後將980ti賣左佢?

師兄言下之意 我要換就直接換張1080ti ? 之後將980ti賣左佢?
hkkelvinpaksun 發表於 2017-4-10 18:28

其實980TI都好勁~現甘都夠做~睇你玩乜GAME ,睇你用乜MON,4K 另計~

其實980TI都好勁~現甘都夠做~睇你玩乜GAME ,睇你用乜MON,4K 另計~
美高梅 發表於 2017-4-10 22:29

我用DELL 普通MON 1920X1200 60HZ  我玩果隻係台服叫 黑色沙漠 D人話隻GAME優化做得差 但係我問過人地 人多地方都行到30-40FPS 我就17-20咁跳  佢地用1070 1080

唔好行SLI, 賣左張980ti 入1080ti
(利申: SLI 後悔中)

唔好行SLI, 賣左張980ti 入1080ti
(利申: SLI 後悔中)
bihari 發表於 2017-4-11 01:31

師兄 SLI係唔係姐係唔好行雙顯卡? 其實點解既 因為我真係一個電腦新手

但2手980TI 太約賣到幾錢? 有師兄話
如果要換卡等amd vega及nvidia volta(11系)hbm ram新卡會好d

但我上網查好似話2018年先出....

師兄 SLI係唔係姐係唔好行雙顯卡? 其實點解既 因為我真係一個電腦新手

但2手980TI 太約賣到幾錢?  ...
hkkelvinpaksun 發表於 2017-4-11 02:31

係,因為SLI同時要軟件去支持,但係好多時都做得唔太好甚至有bug
效能也不能達到2倍,可能係110-150%

等新卡出,出咗首先要等香港到貨,然後一開始食炒價,又或者第一水買唔到,再等幾個月啲價落返,又話下一代就出,以下不停loop
所以換卡有需要就換啦,除非真係新卡聽日就出