預設定"C:/" ??

點解一般安裝第一個harddisk或安裝win的時候都會預設定"C:/" ??
設定"B:/" 可以嗎??

因爲以前A:/ 同B:/ 通常會預留做 floppy disk drives

我記得以前A 同 B drive 係for (3.5" 5.25") floopy 用,所以佢地Assign C:\ 同其他drive for HDD and CD-ROM,DVD-ROM

早排C-Z又差唔多用晒,見B DRIVE 冇咩用, 諗住assign DVD 去B driver, 點知有D古怪問題, 成日話搵唔到個DVD ROM

原帖由 bc2003 於 2009-8-29 21:13 發表
早排C-Z又差唔多用晒,見B DRIVE 冇咩用, 諗住assign DVD 去B driver, 點知有D古怪問題, 成日話搵唔到個DVD ROM

C-Z letter 用曬@@"? 你點會用到2X 樣野.....開左VIRTUAL DRIVE??

原帖由 billgatesion 於 2009-8-30 12:24 AM 發表

C-Z letter 用曬@@"? 你點會用到2X 樣野.....開左VIRTUAL DRIVE??

local hdd partitions, dvdrw, virtual drive, net drive, card reader, usb thumb drive... etc...

原帖由 billgatesion 於 2009-8-30 00:24 發表

係架, 部機有6個HARDDISKS,每個最少都2個PARTITION 都去到M DRIVE, DVD RW X 2, VIRTUAL 2-3 個, CARD READER 都4個, 仲有MAP NAS 既DRIVE又幾個, 有時仲要篤USB EXTERNAL....

原帖由 bc2003 於 2009-8-30 01:07 發表

係架, 部機有6個HARDDISKS,每個最少都2個PARTITION 都去到M DRIVE, DVD RW X 2, VIRTUAL 2-3 個, CARD READER 都4個, 仲有MAP NAS 既DRIVE又幾個, 有時仲要篤USB EXTERNAL....

......我用黎用去 最多都係去到 G:

原帖由 billgatesion 於 2009-8-30 14:07 發表

......我用黎用去 最多都係去到 G:

我都唔想咁多, 有時好鬼麻煩, 好似 card reader, 一篤就4個, 我又只係用其中一個.平時唔用我都唔篤住...

我用到...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊