[求救] IDE硬碟轉做SATA硬碟(搬OS去新HDD)

小弟的舊IDE硬碟因得120G,已經唔夠用.
上星期買左隻WD 720G 既SATA硬碟.底板同VISTA 64 BIT都正常認到.
問題是,
小弟用GHOST的DISK TO DISK把原來的OS搬去新WD硬碟.
但是用新硬碟開機時話硬件變更,要用WINDOWS安裝碟的修復功能,之後用修復功能搞掂,
再開機入到VISTA,不過只有一片藍色畫面,無左之前原來既(正常)WINDOWS畫面,什麼ICON也沒有. 請問是否搬OS去新硬碟之前,先將VISTA原來既IDE DRIVE 洗左再搬去SATA?
請問有無朋友有類似經驗?OS由IDE HDD 轉去SATA
已在BIOS在把SATA 既MODE SET左NATIVE IDE.

換底板就咁用舊 windows?

回覆 2# 的帖子

佢係換hdd唔係換底板

原帖由 kwokhokay 於 2009-8-31 12:57 發表
換底板就咁用舊 windows?

不是,簡單黎講,只係將OS(VISTA 64)由IED搬去新HDD,用GHOST的DISK TO DISK做.
不過入唔返WINDOWS....

我都想知~~
你windows 本身係有一個drive c:, 如果咁copy 新windows 咪會o係第2個drive, 咁d 程式, register 個d 咪會死晒, 但我又諗唔到有咩方法係windows 以外改drive 名...

原帖由 Jerryhk 於 2009-8-31 13:20 發表
我都想知~~
你windows 本身係有一個drive c:, 如果咁copy 新windows 咪會o係第2個drive, 咁d 程式, register 個d 咪會死晒, 但我又諗唔到有咩方法係windows 以外改drive 名...

GHOST 完之後,會唔會自動變返個C出黎?

原帖由 王小虎 於 2009-8-31 13:52 發表

GHOST 完之後,會唔會自動變返個C出黎?

C D E F的driver只係個windows比每個driver的名
當用第2個windows
driver的名就會變左

原帖由 kwokhokay 於 2009-8-31 14:03 發表

C D E F的driver只係個windows比每個driver的名

如果將個WINDOWS由舊HDD CLONE去新HDD, 應該DRIVE名會不變?

正常用ghost disk to disk clone完, 應該無問題的
不過你ide轉sata, 可能windows 無load sata driver, 所以出blue screen

原帖由 kwokhokay 於 2009-8-31 14:03 發表

但你clone 完d setting 唔係不變咩, 咁佢咪應該當左2個c: drive?