值唔值得買多隻hd行raid 0?

用緊WD velociraptor 74G...
見到有人600蚊賣緊
好唔好買多隻黎行raid 0?(AMD SB750)
定係慳返600蚊等ssd抵d?…
大家有咩意見

一定係慳返600蚊等ssd抵d,因為一隻X25-M快過兩隻WD velociraptor 74G行raid 0....

原帖由 poz_lover 於 2009-8-31 22:34 發表
用緊WD velociraptor 74G...
見到有人600蚊賣緊
好唔好買多隻黎行raid 0?(AMD SB750)
定係慳返600蚊等ssd抵d?…
大家有咩意見

你想等到幾時﹖等到合理價錢﹖
600元有raptor74g有排你玩啦

多謝兩位意見
我真心覺得velociraptor係快(比起7200轉個d)
我搵過下d資料,好似sb750行raid 0唔係好掂,慢過ichr 10好多下…
但係我又唔會轉platform(用緊4核550唔通轉返intel咩…)
買hardware raid卡又似乎唔值
所以先1516緊…

原帖由 poz_lover 於 2009-8-31 11:38 PM 發表
多謝兩位意見
我真心覺得velociraptor係快(比起7200轉個d)
我搵過下d資料,好似sb750行raid 0唔係好掂,慢過ichr 10好多下…
但係我又唔會轉platform(用緊4核550唔通轉返intel咩…)
買hardware raid卡又似乎唔值
所以先1516緊…

我行緊velociraptor 74g raid0,好爽
玩mlc ssd 又無乜意思,所以玩住10000rpm 先,等遲d slc 要去到賤賣o既地步先再玩

原帖由 kelvin31 於 2009-9-1 12:48 發表

玩mlc ssd 又無乜意思,所以玩住10000rpm 先,等遲d slc 要去到賤賣o既地步先再玩

請問你係咪用ich10r
我驚sb750太屎買多隻raid0都作用唔大
如果真係得多少少爽度,我囉黎買dual tv tuner好過

原帖由 kelvin31 於 2009-9-1 12:48 發表

到時可能有 100TB HARDDISK喇

原帖由 jackli 於 2009-9-1 13:08 發表

到時可能有 100TB HARDDISK喇

或者可能有 30K RPM HARDDISK喇..

原帖由 wingsit 於 2009-9-1 13:32 發表

或者可能有 30K RPM HARDDISK喇..

YES, 30RPM 1BYTE

原帖由 poz_lover 於 2009-9-1 13:08 發表

請問你係咪用ich10r
我驚sb750太屎買多隻raid0都作用唔大
如果真係得多少少爽度,我囉黎買dual tv tuner好過

amd raid not so bad ga....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊