慳錢買2隻hdd行raid做OS...

容量唔係最大問題,最緊要C/P值高
應該買邊隻好?

同埋, raid 0+1係咪又快又安全的首選?

buy single disc 500G hdd la...raid 0+1 is ok if + dvd backup may be more better

原帖由 yeeyee2004 於 2009-9-3 09:20 發表
buy single disc 500G hdd la...raid 0+1 is ok if + dvd backup may be more better

那麼你推薦那一隻 500G HD 呢 ? 我呢幾日個 160G 死死地
都想玩下 on board sata Raid 0

打算買...
Barracuda 7200.11 500GB 7200rpm 32MB SATA x2 = 870
500GB SATA 3GB/S NCQ7200RPM 16M x2 = 770

二者價錢差一百元 , 等係 Buffer 就多了 16M .
對 Raid 0 來說 HD 的 Buffer 會影響效能嗎?

原帖由 rocketeer 於 2009-9-3 11:31 發表
See See this:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1311521

AALS 都不差

原帖由 bananahk 於 2009-9-2 22:14 發表
容量唔係最大問題,最緊要C/P值高
應該買邊隻好?

同埋, raid 0+1係咪又快又安全的首選?

2隻HDD行0+1 = Intel Matrix RAID, 咁首先你要有ICH8/9/10R.

但係兩隻行0+1,點都係得兩隻,風險同RAID 0冇分別.與其係咁不如齋RAID 0算啦~~~

最緊要C/P值高,我覺得今時今日 = 買兩隻 10EADS,就係咁簡單~~~

買3隻1TB 行RAID 0. 有速度有容量 , 有成3百幾mb read 爽過SSD

原帖由 rocketeer 於 2009-9-3 11:31 發表
See See this:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1311521

看到 mobile01 果邊d 師兄 AALS Raid 0 結果沒有你那麼好.
不知是否 Win7 與 XP 的問題呢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 K_C_ 於 2009-9-3 11:58 發表

2隻HDD行0+1 = Intel Matrix RAID, 咁首先你要有ICH8/9/10R.

但係兩隻行0+1,點都係得兩隻,風險同RAID 0冇分別.與其係咁不如齋RAID 0算啦~~~

最緊要C/P值高,我覺得今時今日 = 買兩隻 10EADS,就係咁簡單~~~

點解啊!?我將data放在Raid 1度,就算個raid 壞了,我都可以由其中個硬碟中將本來在Raid 1裏的資料取出。
至於Raid 0部份,就真係

原帖由 wueddie 於 2009-9-3 17:03 發表

看到 mobile01 果邊d 師兄 AALS Raid 0 結果沒有你那麼好.
不知是否 Win7 與 XP 的問題呢

same, because he only use first 60G for raid 0