點徹底CHECK HDD有冇問題?

近日用WD 640 BLUE+640 BLACK 組左RAID 0
但係640 BLUE果隻好似特別嘈
有時入BIOS會停左係SCANNING HDD 果PART,好耐先SCAN到
但係RAID0既速度都正常,用HD TUNE黎CHECK BAD BLOCK都CHECK唔到
請問仲有咩方法可以CHECK到隻HDD有冇問題?

原帖由 3R1C 於 2010-1-10 15:08 發表
近日用WD 640 BLUE+640 BLACK 組左RAID 0
但係640 BLUE果隻好似特別嘈
有時入BIOS會停左係SCANNING HDD 果PART,好耐先SCAN到
但係RAID0既速度都正常,用HD TUNE黎CHECK BAD BLOCK都CHECK唔到
請問仲有咩方法可以CHECK到隻HDD有冇問題?

WDDIAG WD hard drive diagnostic tool

seagate tools / hdtune

D smart info 多數都show到個HD係唔係死死下
但係唔係死得好犀利都無得保
即係要死到segate tool 或 WD tool 話死左先有得保

系你check之前..系時候做個backup啦

原帖由 j2g4 於 2010-1-10 15:54 發表

WDDIAG WD hard drive diagnostic tool

GOOGLE唔到,可否貼一貼LINK?

原帖由 godcreate 於 2010-1-10 16:01 發表
seagate tools / hdtune

一CHECK,佢就話檢測不可用,係咪行緊RAID就CHECK唔到?

原帖由 3R1C 於 2010-1-10 19:38 發表

GOOGLE唔到,可否貼一貼LINK?

WD offical site check check

原帖由 3R1C 於 2010-1-10 19:39 發表

一CHECK,佢就話檢測不可用,係咪行緊RAID就CHECK唔到?

好似要係IDE mode先check到

原帖由 kwokhokay 於 2010-1-10 20:08 發表

好似要係IDE mode先check到

又唔想拆左個RAID,有咩方法可以CHECK到有問題