有無辦法傳>4GB既file去FAT32既HDD??

隻HDD已經有1xxGB野所以唔方便而format...
唔知有無咩方法可以傳到過去呢?

只有壓縮左再傳過去?

thanks~

fat 32 support 多過4gbhdd,你分幾次copy過去ok
fat 16先不可以...

隻HDD已經有1xxGB野所以唔方便而format...
唔知有無咩方法可以傳到過去呢?

只有壓縮左再傳過去?

thanks ...
DraGoNxHK 發表於 2010-1-24 01:18 PM

唔使Format架,convert咗佢做NTFS咪得囉

回復 3# 然然

how to do so??
i can only find the way format as NTFS...
pls help...

fat 32 support 多過4gbhdd,你分幾次copy過去ok
fat 16先不可以...
1357531 發表於 2010-1-24 13:23

but it seems really failed..
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 2# 1357531

fat32係唔support 大過4gb既檔案
fat16就係最大只能切到4G切割區
人地copy到就唔洗黎問
同上,Fat16/32 唔洗format就可以轉做NTFS
MS Link: 如何在 Windows XP 中將 FAT16 磁碟區或 FAT32 磁碟區轉換成 NTFS 檔案系統

回復  然然

how to do so??
i can only find the way format as NTFS...
pls help...
DraGoNxHK 發表於 2010-1-24 01:28 PM

開"系統管理員"
打convert /?
自己睇啦

回復  1357531

fat32係唔support 大過4gb既檔案
fat16就係最大只能切到4G切割區
人地copy到就唔洗黎問:ha ...
yohoman0000 發表於 2010-1-24 13:32

sorry 我誤會了是backup 資料散件,而家知原來是一個大過4gb file
除了你的方法
咁partition magic可不可做到改格式不format?

sorry,,仍然不成功..
不知是什麼原因....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

sorry,,仍然不成功..
不知是什麼原因....
DraGoNxHK 發表於 2010-1-24 01:46 PM

你係唔係想將隻外置HDD轉去NTFS?
因為你所打的指令係F Drive(外置HDD係H Drive)