傻仔玩SSD, 有D問題想問...

各位Ching好, 小弟想開始玩SSD, 不過我有D問題想問, 希望有人可以幫到我.
1. E加市面上最快的SSD係邊隻?
2. What is Raid 0? 同Raid 5有無分別?
3. What is a Raid卡? 有咩用? 我有塊 Asus Rampage 2 Extreme MB, 仱我仲要唔用?
Thanks!

各位Ching好, 小弟想開始玩SSD, 不過我有D問題想問, 希望有人可以幫到我.
2. ...
Overclocker 發表於 2010-1-27 06:59

1.
買到的應該係 Intel X25-V / Intel X25-E
2.
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/RAID
3.
達成RAID的卡,
獨立硬解晶片的RAID卡 可以有效減少CPU使用量

行 raid 冇問題 但行SSD onboard raid 唔好行多過3隻
因為3隻已經去到極限

不過傻仔最好唔好玩SSD 因為再玩返HDD 可能會痴

行 raid 冇問題 但行SSD onboard raid 唔好行多過3隻
因為3隻已經去到極限

不過傻仔最好唔好玩SSD :na ...
franklee009 發表於 2010-1-27 07:30

我用緊ssd,用返公司機都無話特別慢,ssd都只係裝軟件同開windows快,其他唔覺快勁多
我已經用緊所謂最快的intel ssd
我睇買唔lag的平價ssd已經夠用
結果買隻ssd返來只係為左頂癮

可能要配快CPU會好d

因為3隻已經去到極限

不過傻仔最好唔好玩SSD :na ...
franklee009 發表於 2010-1-27 07:30

請問行raid係咪要兩隻或以上的SSD? Size大少要唔要一樣?

行raid最少兩隻hdd/ssd, 最好係同size.

回復 5# Overclocker

其實多數1隻都夠
好多人都係買一隻黎比os 用
甘再加小小software 40~80GB
如果你有多餘錢咪買2隻 40 行raid 0
我都係甘, 有80GB 點都好用好多

我有部notebook 就只用40GB
其實本黎我想行raid 0 x 3 40GB
只係AMD chipset行唔到,,,, 最後用2隻多左隻就比notebook 用

sequence R/W speed 可用RAID 0來加速, 但係RANDOM R/W RAID 0 係唔會加, 你未買就等下一代SSD LA,RANDOM R/W 勁好多, 差不多出.

回復 8# eric_the_red

知唔知乜野價?

2. ...
Overclocker 發表於 2010-1-27 06:59

Ching, google is your friend in this case~