請各位幫手睇睇, 我隻 HDD 係咪壞左?

請各位幫手睇睇, 我隻 HDD 係咪壞左?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾個Reallocated sector唔係大問題
不過最好都係快d做backup

回復 2# 必思

Thanks! 依隻野用開黎 BT, 本來想拆去第二部機做 OS, 而家咪唔得囉...

回復 3# backspace-hk
可以試試用HDD regenerator,睇下可唔可以救到reallocated sector,不過唔好轉裝OS

用 WD 原廠軟件做 「WRITE ZEROS」 可以間走那些有問題的磁區!間走後可照用,不過唔建議放重要資料!

Data Lifeguard Diagnostic for Windows
http://support.wdc.com/product/d ... p;sid=3&lang=ch

Thanks 無名 & Marry, 今晚返屋企試試先.
奇實甘既情況, 可否攞去维修呢?

backspace-hk 發表於 2010-1-28 10:44

WD harddisk 過唔到
WD 測試軟件 Data Lifeguard Diagnostic
先算有問題 , 可以攞去维修 (或更換)

backspace-hk 發表於 2010-1-28 10:44

如果你還有保養就唔好做「WRITE ZEROS」!!!

因為你做左之後「WRITE ZEROS」會修復左個問題,上到代理佢會當你無壞不換不整!請小心!

Data Lifeguard Diagnostic 見到有問題就上代理整 / 換吧!

回復 8# Marry

Thanks your information, 但遲左睇你個 message....
禽晚用 Data Lifeguard Diagnostic行晒3個 test, 全部 pass, 但一用 HD Tune 睇, 個结果一樣, 無好轉到.....算, 用黎B野...

如果「WRITE ZEROS」行 Full 的話應該可以整走埋 HD Tune 個「黃」色!小弟隻 160GB 做到,同埋用到而家都未再「黃」!

如果有時間都可以上代理試試,或者佢肯 整 / 換 呢!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊