咁既情況係咪即係死hard disk? 有無得救?

一開機bios都認哂所有hard disk, 但係my computer就少左一個hdd, 跟手入硬碟管理黎睇, 見到我隻250gb seagate 寫住"無法讀取的" 硬碟個icon上面打左個紅圈白交叉, 下面仲有一格就話遺失同離線, 咁既情況係咪即係死hard disk? 有無得救? 我之前已經出過post, 當時既情況佢話係危險, 係咪到而家終於都頂唔住呢??? 我隻hdd裡面有好多好重要既資料.......如果要救, 大約要幾錢呢??? 我估隻hdd既保養過左n年............請各位幫忙~~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一步一步來.首先要確定吾系機械部份問題. 有無雜聲例如滴達.....滴達
之後就可以試下換過條cable. / 換port. 都仲系吾得就試下裝去第部台機........如果都仲系吾得就試下D recovery software.  試多幾隻. 都仲系吾得先至出去叫人救啦.

一步一步來.首先要確定吾系機械部份問題. 有無雜聲例如滴達.....滴達
之後就可以試下換過條cable. / 換port ...
lubbersteven 發表於 2010-5-7 21:53

我估唔係機械部份問題, 因為無你所講既滴達聲, 我試過換port, 但係情況一樣, bios / window都認到hdd, 只不過window話仍離線, 請問有無咩野software可以救到d data, 最好緊係令到佢正常返啦~

我估唔係機械部份問題, 因為無你所講既滴達聲, 我試過換port, 但係情況一樣, bios / window都認到hdd,  ...
JKC710 發表於 2010-5-7 21:58

你爬下文啦. 好似置頂有介紹.

我琴晚用hdd regenerator黎scan and repair, 又無問題wor, 無bad sectors, 但係window都一樣話佢離線............同上面幅圖都係一樣........各位師兄仲有無其他方法呢???

會否因大多harddisk,供電不足?重新檢查cable

會否因大多harddisk,供電不足?重新檢查cable
weastchan 發表於 2010-5-8 14:02

供電無問題, 我試同另一個sata既device交換, 情況都係一樣, 我岩岩將上圖既硬碟1轉返做基本硬碟, 佢有個警告彈出黎話會無哂d資料, 而家我未做新增硬碟分割, 請問點做好??? 好唔好照分割左佢先, 叫做window都認返隻hdd, 跟手先再搵software黎救data???

IF MBR fails, then you could try some software to see if you could recover

try to use seatools to diagnose the problem of your harddisk

IF MBR fails, then you could try some software to see if you could recover

try to use seatools to d ...
weastchan 發表於 2010-5-8 17:19

而家用seatools行緊長檢測, 常規短檢測就無問題, 如果常規長檢測行完都無問題既, 我可以點做??? 另外, 我隻hdd唔係直駁底板, 係經張pci既sata卡, 因為底板2個sata port都用哂, 不過我岩岩試過直插底板port都係一樣my computer見唔到, 磁碟管理就見到~