請教1底板兩raid cards

http://www.gigabyte.hk/Products/ ... aspx?ProductID=2842

請問上面塊板,如果我有兩張同型號嘅raid card (adaptec 5805)
係唔係就咁插晒落去,就可以用到16隻hdds啦?
會唔會有咩特別野再要去set?

1 x PCI Express x16 插槽, 支援 x16 運作規格
1 x PCI Express x16 插槽, 支援 x8 運作規格

多少少資料,1條行x16,另1條只行到x8,對raid card黎講,係唔係已經足夠晒?

得ge... 不過你會用咩display card?

請問上面塊板,如果我有兩張同型號嘅raid card (adaptec 5805)
係唔係就咁插晒落去,就可以用到16隻hdds啦? ...
mimichu 發表於 2010-5-8 17:49

同型號可能有問題
有 d raid card 唔可以咁玩, 你 check 返原廠 spec 得唔得先

得ge... 不過你會用咩display card?
siacelestar 發表於 2010-5-8 20:35

display唔緊要,我要黎儲data架咋

同型號可能有問題
有 d raid card 唔可以咁玩, 你 check 返原廠 spec 得唔得先
belleville 發表於 2010-5-8 20:43

咁呀...即係張張唔同....
師兄咁講,我突然覺得,就算係得,夾底板方面難度可能仲會提高好多添.....

咁呀...即係張張唔同....
師兄咁講,我突然覺得,就算係得,夾底板方面難度可能仲會提高好多添..... ...
mimichu 發表於 2010-5-8 22:23

夾底板呢家野係比較煩...你睇下置預個post就知點解...

display唔緊要... 你諗住用pci-e x1 display card?

係唔係就咁插晒落去,就可以用到16隻hdds啦? ...
mimichu 發表於 2010-5-8 17:49

for this "就可以用到16隻hdds啦?", you mean create raid disk / volume across the raid card?

夾底板呢家野係比較煩...你睇下置預個post就知點解...

display唔緊要... 你諗住用pci-e x1 display card ...
siacelestar 發表於 2010-5-8 22:52

係呀
依部機真係無所謂

for this "就可以用到16隻hdds啦?", you mean create raid disk / volume across the raid card? ...
lau0001 發表於 2010-5-8 23:46

唔係
只係多左張raid card出黎,橫掂都係不如睇下可唔可以放埋落依部機到
整多另一組raid出黎放下野囉