[操作疑難] 錄影帶 轉 電腦FORMAT?

請問市面上有冇D平平地既DEVICE 可以將錄影帶轉做電腦FORMAT?

定係我要買部有紅黃白INPUT既HDD 錄影機,再係錄影機轉去EXT HDD?

唔該哂

有黃白紅input既tv card就得

去Yahoo 買張2手TV卡,$20-$50就有,不過最緊要買有原裝CD,否則可能用不到。
質素不過不失,我自己個張紅色間中會爆光!
如果要高質,真係要用DVD錄影機或專用轉換器。

買條USB Capture 手指就得,100蚊有找~
黃金/高登/新高登/執粒清貨店 都有得賣
外型資料可到雅虎拍賣search 「Easy Capture USB Adapter」

買條USB Capture 手指就得,100蚊有找~
黃金/高登/新高登/執粒清貨店 都有得賣
外型資料可到雅虎拍賣search ...
simon 發表於 2011-9-14 12:06

google過有畀Mac OSX用,但係「黃金/高登/新高登/執粒清貨店」既貨唔知得唔得?我有好多舊錄音帶都想過返落電腦Digital哂佢。

回復 5# katsumoto

好多年前試過台灣名牌TV card 過帶,間中紅色會爆光,畫質一般,結果買部DVD錄影機過帶,聲畫OK。
幾百蚊TV卡都唔掂,個種幾十蚊USB手指型卡未用過,不過唔太樂觀。

我自己就親身用過,如果唔係要過 16:9 或 超過 640X480 或 720X576  解像度的話,基本上係同一般 BT8XX 果d capture chip 差不多,最主要佢方便在係用 usb 介面,唔洗拆機插卡咁麻煩,又有win7 driver(但 64bit 唔得),又送埋video studo  10 se,一舊水用一次都唔會太浪費~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呃..想問吓..如果連錄影機都冇..咁可以點做...屋企一大堆帶...

呃..想問吓..如果連錄影機都冇..咁可以點做...屋企一大堆帶...
danny839 發表於 2011-9-15 18:37

Player借得到就借,唔得就買,再唔得比錢人賺,都唔平,幾年前問過,數佰元一個鍾DVD format,唔包edit。:funk:

我有大帶,V8,Pal,SECAM,LP...

我自己就親身用過,如果唔係要過 16:9 或 超過 640X480 或 720X576  解像度的話,基本上係同一般 BT8XX 果d ...
simon 發表於 2011-9-15 16:41

我發覺就算Philips SAA7134都明顯清過BT878喎

不過錄影帶, 可能擺得耐, 畫面都已經差到.....