[操作疑難] SATA RAID問題..

我個DVD READER係行SATA的,
我開左ONBOARD個RAID,  起左隻RAID 0,
但搵唔到個SATA DVD READER, 所以裝唔到OS,
係未要買多張RAID CARD先可解決問題??

THX

回復 1# YK

邊塊板?會唔會插左去第3方晶片的SATA位?
轉插其他SATA位,得唔得?

Magic pro AKGX- Extreme GTS...
我一開RAID, 佢1至6收起晒,  BIOS 睇...

RAID卡插光碟機睇唔到?..

搵到既
不過boot device唔係揀cd-rom
會多左一項直接係部dvd writer既牌子+型號

搵到既
KinChungE 發表於 2012-5-13 23:29

THX
再試試先

搵到既

我想錫你一啖....

我想錫你一啖....
YK 發表於 2012-5-13 23:38

worked?

搵到既

但揀左, 之後, 都係無BOOT FROM CD/DVD....

但揀左, 之後, 都係無BOOT FROM CD/DVD....
YK 發表於 2012-5-13 23:46

照計佢唔會出呢個字眼, 不過一樣boot到
如果bios可以用boot menu黎揀boot邊件device, 盡量用呢個menu, 唔使入去bios改boot sequence