如何救回file system為"RAW"的檔案

隻seagate 1T 買左大半年, 用來裝文件(不是OS disk)
昨晚部機自己reboot後,隻harddisk突然變成"RAW", 開唔到,讀唔到
請問有咩方法可以救番?

PS: 隻HDD本身係1T, 而家show出來係31MB

順帶一問
我都有隻WD 1TB
係BIOS 係認到
插住入WINDOWS 會定係個WIN7 LOGO到
插落DOCKING WINDOWS冇反應
唔知有冇CHING知點整呀
thx~

順帶一問
我都有隻WD 1TB
係BIOS 係認到
插住入WINDOWS 會定係個WIN7 LOGO到
插落DOCKING WINDOWS冇反應
...
kidhong 發表於 2012-5-14 23:10

用軟件check 下有冇損壞區

隻seagate 1T 買左大半年, 用來裝文件(不是OS disk)
昨晚部機自己reboot後,隻harddisk突然變成"RAW", 開唔 ...
ustoysoldier 發表於 2012-5-14 23:00

依重情況好容易搞的 係依個區內有一個post專講 check hdd /灰復 hdd 資料

昨晚部機自己reboot後,隻harddisk突然變成"RAW", 開唔 ...
ustoysoldier 發表於 2012-5-14 23:00

用xp 正常開機  --> load load 下 -> 會去左 window check bad sector 畫面 -> 等佢load 完, 就會轉回ntfs/fat32... ^^

回復 5# alvin1015

目前只行緊windows7, 以及隻碟唔係OS碟
thanks anyway

用軟件check 下有冇損壞區
小燕子 發表於 2012-5-14 11:12 PM

但一連接部機就會定左係到
想開SW CHECK 都唔得Orz

R-Studio應該開到個partition

用ghost做sector to sector clone & ignore CRC32 error先

再用R-studio或者偶最爱的getbackNTFS来扫MFT出来。

最后按找到的directory抄file。

R-Studio應該開到個partition
KinChungE 發表於 2012-5-15 01:33

佢話"硬碟中不包括任何可支援的檔案系統"

順帶一提, 岩先睇到隻HDD本身係1T, 而家show出來係31MB