行RAID 1數問

請問我可唔可以用個SSD黎行OS, 之後用2個500GB 行RAID 1 黎SAVE相
用WINDOWS 7 可以做得到嗎?
定係另外買一個外置箱,可以放2個HDD同行RAID 好呢?

家用黎講,我始終建議行左1:1 Offline Backup先想RAID1

唔建議用windows內置既raid-1
每次hang機之後都會同你由頭rebuild過

唔建議用windows內置既raid-1
每次hang機之後都會同你由頭rebuild過
KinChungE 發表於 2012-7-15 17:20

或者加張卡會唔會好D?

家用黎講,我始終建議行左1:1 Offline Backup先想RAID1
kmb3av188 發表於 2012-7-15 17:10

但呢個可行性會比較煩... 因為每月入新野都要拿返個Offline Backup HDD來入... 可能係唔同文件又要搵返唔同位....

RAID1 就比較直接,入一次,就自動係2個HDD上都有, 如果真係唔好彩,死左1個HDD, 咁另一個都有返D野係到,唔洗考慮救唔救得返個壞HDD..  不是咁的嗎?

或者加張卡會唔會好D?
HKZO2 發表於 2012-7-15 17:54

raid-1的話, 用onboard raid已經足夠

raid-1的話, 用onboard raid已經足夠
KinChungE 發表於 2012-7-15 17:59

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 845921?u=hkshop_net

如果用呢D呢? 會唔會好D? 冇你岩岩講個個問題呢? 同埋佢又可以插返係部電腦到

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1130824282
仲有呢隻, 但係貴D, 同埋係外置,又要用火牛..

如果用呢D呢? 會唔會好D? 冇你岩岩講個個問題呢? 同埋佢又可以插返係部電腦到 ...
HKZO2 發表於 2012-7-15 18:05

呢D, 連rebuild進如何都睇唔到, 俾都唔敢用

但呢個可行性會比較煩... 因為每月入新野都要拿返個Offline Backup HDD來入... 可能係唔同文件又要 ...
HKZO2 發表於 2012-7-15 17:56

一D都唔煩

兩隻一樣容量硬碟

定期插入電腦,用同步化軟件如FreeFileSync等同步一次即可
同步完成就插走硬碟入箱

優點:
1省電
2.省SATA位
3.唔怕中毒
4.唔怕刪錯檔案
5.唔怕對RAID唔熟操作失誤乜都冇晒