[操作疑難] xp用3TB HDD問題

最近無乜留意電腦野,所以開POST問一下=]

我仲用緊XP

想買HDD,見好像3TB比較抵
但係唔係XP用唔盡3TB?只認到1.81TB(2TB)?
如果有軟件可以破解LEE個問題
會唔會好煩複,有無教學?

另外如果買D外置3TB,插入XP WINDOW度用,會唔會又認唔到?

只會用到頭2TB,但係與其繼續用XP,倒不如用Windows 7,原生支援3TB HDD

我啱啱今日先買左個3TB HDD, Win XP只係認到764GB, 唔見左2XXXGB, 好啦, 想話裝Windows 7啦, 唉, 去到安裝果度見到個硬碟自動一分為二, 一個764GB, 另一個2XXXGB, 但無論選764GB定2XXXGB果個HDD, 佢都一樣唔比我裝Win 7, 話裝置有問題, 好啦, 我再去asus website update埋我塊P5K底版bios都一樣係咁, 好灰呀!!

我啱啱今日先買左個3TB HDD, Win XP只係認到764GB, 唔見左2XXXGB, 好啦, 想話裝Windows 7啦, 唉, 去到安裝 ...
tcmchan 發表於 2012-7-20 02:47

刪晒d分區再黎過

最近無乜留意電腦野,所以開POST問一下=]

我仲用緊XP

想買HDD,見好像3TB比較抵
但係唔係XP用唔盡3TB?只認 ...
Mer 發表於 2012-7-20 01:06

xp可以用到3TB,只係比較煩...

XP.舊底板是可以用3TB 硬碟@Data的
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid26100384

作為OS碟先要64bit + 新底板
要認足容量不需要64bit

try linux

我啱啱今日先買左個3TB HDD, Win XP只係認到764GB, 唔見左2XXXGB, 好啦, 想話裝Windows 7啦, 唉, 去到安裝 ...

你個 XP 裝左 SP3 未?
唔會得 764GB 咁少

你個 XP 裝左 SP3 未?
唔會得 764GB 咁少
hkrocker 發表於 2012-7-20 17:37

[email protected]乜都唔做就係會咁

上面已經貼左Link,我再貼一次希望你睇到
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid26100384

如果想用3TB HDD做boot disk,禁要用有EFI嘅腦先可以做到(例如: Mac Pro)或用Linux