[操作疑難] 舊硬盤去新硬盤

小弟有隻 XP裝響 WD500GAAK,如果之前有用GHOST Backup 咗,
現在可否再用 GHOST 抄去一售 WD 1TB blue 呢?
如果唔可以可否用另外的方法呢?請賜教!謝謝!

如果唔得, 咁GHOST用黎做乜 ?

如果唔得, 咁GHOST用黎做乜 ?
jwong852 發表於 2012-7-30 19:54

唔該 CHING 回答 , 我只擔心 WINDOW 會否認定原本形`號的 HDD 唔比用番 ~

唔該 CHING 回答 , 我只擔心 WINDOW 會否認定原本形`號的 HDD 唔比用番 ~
simonhing 發表於 2012-7-30 20:05

hd 冇關係,因為ghost已經當重新安過windows,只系啲資料係有埋你backup咗啲野..就算一個fat32,另一隻系ntfs都冇問題..

hd 冇關係,因為ghost已經當重新安過windows,只系啲資料係有埋你backup咗啲野..就算一個fat32,另一隻系ntf ...
comelyhouse 發表於 2012-7-30 21:29

呵 ~ 謝謝回答 , 一天光晒 !!

回復 5# simonhing

hd 冇關係,因為ghost已經當重新安過windows,只系啲資料係有埋你backup咗啲野..就算一個fat32,另一隻系ntf ...
comelyhouse 發表於 2012-7-30 21:29

lee D小小吹水唔抹嘴嘅言论...你都信 话你知,ghost係连File system一齐抄嘅,唔关fat32, ntfs事。

用ghost抄system image重点係, for vista / 7 一係要tick option clone boot sector, 再原汁原味抄个隐藏嘅100 / 200MB system reserved partition. 第二, 装左window个partition, 一定要係相同offset

旧HDD: system reserved 200MB, SYSTEM 65532 MB, DATA ....
新HDD: system reserved 200MB, SYSTEM ...

旧HDD: system reserved 200MB, Linux partition 10240MB, SYSTEM 65532 MB, DATA ....
新HDD: system reserved 200MB, Linux partition 10240MB, SYSTEM ...

小弟有隻 XP裝響 WD500GAAK,如果之前有用GHOST Backup 咗,
現在可否再用 GHOST 抄去一售 WD 1TB blue 呢? ...
simonhing 發表於 2012-7-30 18:33

先說我的做法比較麻煩
IDE <> SATA 雙向都得
最好準備多一隻 HD 來放 Image files 啦 (共3隻)
1. 先連接新 HD 開機讓 XP、Vista or Win 7 認到先
(我通常會 format 新 HD & 重開兩三次機正實認到新 HD)
2. Ghost 500G to Image (我用 Ghost 15 boot disc 無得碟去碟)
3. 再 Ghost Image to 1T
雖然時間很長又煩複
但原無意外應該可以 Boot 到機正常入到 XP 啦
Ghost Image to SSD 好像唔得

先說我的做法比較麻煩
IDE  SATA 雙向都得
最好準備多一隻 HD 來放 Image files 啦 (共3隻)
1. 先 ...
Candy 發表於 2012-7-31 17:21

即係話換SSD要重裝一次
之後才可以ghost?

即係話換SSD要重裝一次
之後才可以ghost?
kenltfai 發表於 2012-7-31 17:27

我不是玩家
只用過 AData S510
連裝 XP 都 Boot 唔起
隻 SSD 可能本身是有問題
用o在來做 hybrid drive