求救: LSI raid

我有張LSI Raid 8344elp, 應該係張card死死地...
插左落MB就開唔到機.  
(的的聲, 冇畫面,見唔到bios, 甩開張raid card就開到機)
己排除係PSU/VGA/Ram/CPU/MB 的問題.

張card 跟3組virtual disk, 想羅番d data出黎...

我有另外 8344elp, 8308 各1張

請問正確轉card既程序係點樣?
(把3組HD由一張raid card轉去另一張...)
每組HD 都係Raid1 setting.

謝謝各位...

回復 1# nixon

正常用同model肯定無問題,但穩陣起見你可插1組試試先,(乜都唔洗set就正常接就得,再穩陣d就淨插張card睇睇先,ok就再插1組)

請教一下師兄, LSI 會把d raid settings 同時寫落HD及card內..
(我曾試過import入去,也曾試過搞錯左,要俾$人救番出黎)
因為內有數碼相及backup file... 衰過一次 而家唔敢亂咁動手...

請教,card的型號相同, 但唔同firmware可唔可以認得到d virtual disk?

請教一下師兄, LSI 會把d raid settings 同時寫落HD及card內..
(我曾試過import入去,也曾試過搞錯左,要俾 ...
nixon 發表於 2012-7-31 17:23

Firmware型號同HDD的順序最好相同, 一import就可以用得返

you may need to apply sticker on pin 5-6 as shown on many raid card on taobao not compatible with normal motherboard.

我一直都冇apply sticker...
可能我好彩...
我用"即刻雞" 790DX-DS4, 965P-DS3P, P35-DS3P, EP-45-DS3, x58-d3p(呢塊我叫過synnex幫我搞掂左), 790gpm 通通都唔使用sticker pin5&6.

Firmware型號同HDD的順序最好相同, 一import就可以用得返

如果1換1 (8344elp) , 但firmware不同ver (我肯定唔係same ver.),
但我又冇mark低死左果張係邊個firmware version...
如果用8308 就要換cable, 我怕撈亂左

我而家最驚係佢撈亂d physcial disk, 因為入面有2組,
共4隻2Tb 係同牌子同型號...

而家最緊要羅得番d  doc同jpeg... 死card真係好煩...

you may need to apply sticker on pin 5-6 as shown on many raid card on taobao not compatible with no ...
garywongwm 發表於 2012-7-31 17:38

原廠LSI卡唔需要貼5,6腳

可能我好彩...
我用"即刻雞" 790DX-DS4, 965P-DS3P, P35-DS3P, EP-45-DS3, x5 ...
nixon 發表於 2012-7-31 17:58

唔清楚firmware就先升級到最新的版本, HDD順序唔一樣都可以, 但相同順序可減少出錯機會

當然可以la 我試個

可能我好彩...
我用"即刻雞" 790DX-DS4, 965P-DS3P, P35-DS3P, EP-45-DS3, x5 ...
nixon 發表於 2012-7-31 17:58

我就試過  640GB x4 Raid5 係8308 轉去PERC 6i, 之後再轉回 8308, 都無問題, 唔同firmware 都成功, POST 果時見到佢寫住有1個logical volume....(類似既野), 就代表成功認番個virtual disk, 之後入windows check 下個drive work 唔work, 如果害怕, 可以攞其中一組raid 插落去試一試