[購買問題] 2TB既選擇 WD or Seagt ?

2TB行RAID1
做牧場 既選擇 WD or Seagt ?  

有林過3TB ,但係計返每GB 同2T差不多一樣.

then why you dont buy 3 TB

3 tb 係唔係每部機都 support ?

回復 3# peacehoperisc

我都唔知...但我一陣應該出去買2塊3T放片.....

回復 4# [N.H.K]anime

記得出報告^^

回復 5# Exai

但我仲係1516...聽講ST既咔唰聲好勁..

3 tb 係唔係每部機都 support ?
peacehoperisc 發表於 2/8/2012 07:14

現在售賣的底板都沒有問題了,但要謹記要用 Windows 7,因為 Windows XP 本身無法支援 3TB 或以上容量硬碟 ( 除非有特殊硬碟程式協助 )。

回復 7# Jamesbond007

三四年前既 motherboard 呢 ? 點知 support 到 3GB hard disk ?

三四年前既 motherboard 呢 ? 點知 support 到 3TB hard disk ?
peacehoperisc 發表於 2/8/2012 19:09

以我的理解,就算是三、四年前的底板,只要有 SATA ( 例如 P43 / P45 晶片組 ),都主要是看操作系統能否支援。所以,我相信只要你的底板不是太舊,和你會使用 Windows 7,就應該可以使用 3TB 硬碟作為資料硬碟之用。由於這些舊底板不支援 UEFI,所以 3TB 硬碟不能作為啟動系統之用。