[購買問題] 6年前的Hitachi 500GB 7200RPM - 就換機前分享下順便問問題

部機用左6年雖然仲未有大問題但都已經應付唔到黎緊既GAME
而且次次開機都要5,6分鐘等佢到桌面仲要等埋佢轉番tune過既色
所以黎緊諗住換,但我又想大家幫手睇下宜家呢隻HDD有冇咩問題
因為諗住遲D呢部機比阿媽繼續用
所以就換機前試左次hdtune

爬下文睇番原來6年前既HDD既速度同宜家既差成倍

另外想問下大家
新砌既機裝HDD既時候應該有咩步驟? (software方面,我唔識搞..)
定係其實就咁插就已經可以有佢相應讀寫既速度?
同埋我想問下,如果係諗住長用(即係好似宜家部機咁用5,6年..)
用唔用SSD裝windows好? 定繼續用HDD?
另外咩係raid 0/raid 1?

the result isn't accurate as you are using the hdd as a system drive

其實都係睇咩model, 我有隻接近6年既seagate 500GB(ST3500320NS)跑出黎一d都唔差, max 都有110MB/s, avearge都過70, access time 11.x ms

我4年前買過同樓主一樣model的HD, 當時HD Tune測試如下.

2年前再買多隻Hitachi 1T

今年再買多隻Seagate 2T.

的確每個model都有進步.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

部機用左6年雖然仲未有大問題但都已經應付唔到黎緊既GAME
而且次次開機都要5,6分鐘等佢到桌面仲要等埋佢轉 ...
腦殘 發表於 2013-6-5 17:32

7200轉HDD黎講你個ACCESS TIME太長, 而且個AVERAGE SPEED都太慢, 我覺得你可以入隻WIN PE TEST下佢....

你隻HDD慢到好似IDE 5400轉 HDD咁

我想問下面既問題...唔知有冇人可以幫到我呢
新砌既機裝HDD既時候應該有咩步驟? (software方面,我唔識搞..)
定係其實就咁插就已經可以有佢相應讀寫既速度?
同埋我想問下,如果係諗住長用(即係好似宜家部機咁用5,6年..)
用唔用SSD裝windows好? 定繼續用HDD?
另外咩係raid 0/raid 1?
聽講raid 0 一定要最少2隻SSD?