[其他] 要分 partition 原因?

如果唔係要 install 不同OS,  普通一個 500G 行 Windows 7 嘅 C drive, 有無特別原因要分 partition? ...
thomasc5 發表於 2014-6-13 11:41

如果只係單一Harddisk嘅話,有;如果機內有多於一隻Harddisk嘅,無。

分嘅原因。一個Partition用嚟裝OS;另一個Partition用嚟放Data,如︰Photo,Music,Movie等等。
雖然,如果隻Harddisk死亡嘅話,都係Total Loss;但係,如果你只係死Windows嗰陣,你都可以剩Format C:嚟重裝Windows,而可以保留你D:內嘅檔案。

<<<<< 更正>>>>>
有聽聞過間partition為左將用既file放係磁盤既外邊,因為果d位讀得d

有聽聞過間partition為左將少用既file放係磁盤既外邊,因為果d位讀得慢d
yik05888 發表於 2014-6-13 12:18

Harddisk 外邊應該係讀得快d

分開partition有另一個好處是分開兩個FAT。System partition讀寫頻密(temporary file, swap file等),較容易corrupt FAT,到時一炒就無晒。Data partition讀寫次數少,風險相對較低。

我會分partition --- 一個行OS, 另一個data.  分別backup OS及data.  因很多時要還原OS至早期backup.

假如係家用機而機內又得一個drive,咁分一個D drive 黎裝data會好D, Data 就定期做External backup而C drive 就做定個image。

就算手多多抄咗driver/ software/中毒/partition等等死機都可以立刻將個C drive image倒番落去,咁就快靚正開番部機。雖然唔分partition都可以唔format重裝Windows,但要裝番D software就要花多好多時間。

我諗著下次開會時就插死依條友,所以想問清楚分 parition 個問題。thomasc5 發表於 13-6-2014 12:15 PM

小心比人反插

Harddisk 外邊應該係讀得快d
酸到暈 發表於 2014-6-13 12:26

諗落又係,我改改佢先免得誤導人。
Thanks ching~