[操作疑難] 160G SATA HDD 認唔到, 可能要用資料救援服務

早兩日, scan disk 之後,boot 機唔見左
用 SATA - USB adapter 試完, detect 唔到

motor 有轉動聲

如果要救返 data , 除左攞去 資料復原, 有冇其他辦法?
有冇一間 可靠 資料復原公司建議? 最好用過

Thanks.

專業資料復原公司收費不便宜
先試重插 or 換另一條 HDD cable.

呢個版經常都有人發生這事求援

既然資料重要,為何不備好份???

專業資料復原公司收費不便宜
先試重插 or 換另一條 HDD cable.
cykwok 發表於 2014-6-29 11:26

其實已經試過, 兩部電腦都detect 唔到

呢個版經常都有人發生這事求援

既然資料重要,為何不備好份???
tonywai 發表於 2014-6-29 12:25

隻 Seagate HDD 原本係屬於一位不曉電腦的人, 連backup, 開partiton 都唔曉
Uninstall program 之後 -> boot up scan disk -> reboot -> not detect

可能只是燒HDD底板, 如果只是咁, 應該幾舊水搞掂<-公司試過咁,搵JOS搞,私人唔知

可能只是燒HDD底板, 如果只是咁, 應該幾舊水搞掂
肉腳王 發表於 2014-6-29 13:53

Thanks for your information

剛才試左一次, 佢條 arm 有時有 spin 聲, 有時冇, 有時 loop "ta ta ta"
同埋底版 chip 位好熱, 太多奇怪fault, 所以先睇吓直接攞 data

黃金有冇換底板?
Anyway, thanks.

回覆 6# 肉腳王

JOS要收幾多錢?

回覆 8# 169

唔知因為唔係我攞報價
只是聽番個USER講找數幾舊水咁,無我講既咁貴(我當初講預幾千到幾萬不等)

Thanks for your information

剛才試左一次, 佢條 arm 有時有 spin 聲, 有時冇, 有時 loop ...
donaldfung 發表於 2014-6-29 14:26

無!黃金賣新貨多,點會有的咁既野
新高登就可能有,不過記住攞左報價先,如果唔係俾佢見到你有重要DATA實斬到你一頸血