[操作疑難] 3.5吋HDD外置盒問題

想問問咁多位ching, 我有3個外置HDD, 分別係1TB, 1.5TB同2TB, 我打算買個5 bay嘅外置盒,將佢哋放入去。想知道呢個方法行唔行通,仲有就係有無方法可以另佢合做一個partition, 總數係4.5tb?? thx!!

回覆 1# zerotmy

你要嘅功能叫JBOD,方法可行但我就唔建議咁做,因為一隻HDD死會total lost。

回覆 2# 高登阿伯

多謝師兄, 咁想問問係咪有啲 5 bay 嘅外置盒可以經1條usb or esata cable 去控制入面嘅HDD呢?? thx!!

回覆  高登阿伯

多謝師兄, 咁想問問係咪有啲 5 bay 嘅外置盒可以經1條usb or esata cable 去控制入面嘅HD ...
zerotmy 發表於 2014-9-22 17:50

有幾個牌子都有出, ORICO $850 , VIBE $1350 .... 個個牌子其實都差不多
另外, 用ESATA 會比USB 3.0 順暢一點 , 速度就差不多.

賣晒佢,買隻大D仲好

用緊century CRCH35U3IS,可以獨立電源開邊隻HDD,幾好用

唔該咁多位師兄, 我又想問問, 有無邊個牌子嘅外置盒包埋port multiplier, 因我張底板係PM45+ICH9M?? thx!!

唔該咁多位師兄, 我又想問問, 有無邊個牌子嘅外置盒包埋port multiplier, 因我張底板係PM45+ICH9M?? thx!! ...
zerotmy 發表於 2014-9-23 06:35

以前買VIBE 4 BAY 有跟 PCI-E 既 ESATA 咭一張, 支援 port multiplier
但舊年我FD 再買時就冇跟咭了 . 不過 , 另買都係百幾一張 ...

以前買VIBE 4 BAY 有跟 PCI-E 既 ESATA 咭一張, 支援 port multiplier
但舊年我FD 再買時就冇跟咭了 .  ...
chrisyip9999 發表於 2014-9-23 08:55

我得PCMCIA, IEEE1394同mpci-e, 睇怕唯有行usb 2.0

我得PCMCIA, IEEE1394同mpci-e, 睇怕唯有行usb 2.0
zerotmy 發表於 2014-9-23 09:50

PCMCIA 轉 USB 3.0 ... 不過唔知速度會否好慢