[購買問題] 求推介PCI -> SATA卡 (不需RAID)

因為底版上既SATA PORT唔夠用, 想買張PCI -> SATA 卡. 用黎駁傳統HARDDISK (非SSD), 過下FILE, 要支援熱拔插.

爬過文, 似乎較多人推介SILICON 或 NEC CLIPS 的. 但我在"金的士"與"X都"只搵到ASMEDIA的.

請問
1. 邊度可以買到SILICON / NEC CLIPS 既卡?
2. ASMEDIA的有冇大問題?
3. 我應該買支援SATA3既卡嗎?
4. SILICON / NEC CLIPS都有好多型號, 邊隻較好?

謝謝各位~~

因為底版上既SATA PORT唔夠用, 想買張PCI -> SATA 卡. 用黎駁傳統HARDDISK (非SSD), 過下FILE, 要支援熱拔 ...
mrpure 發表於 2014-10-5 10:10

ching,  其實插呢類平價2/4 SATA3 ports PCI-e 1x介面卡(售價約HK$150-190), 一般都存在I/O樽頸問題, 除非你買昂貴PCI-e 4x介面卡, 否則呢個問題好難解決, 我依家都用緊下圖嗰張IOCrest Marvell 9170芯片PCI-e 1x 2 SATA3 ports介面卡(支援Hot Plug功能), 不過就算連接SSD最高順序寫讀轉輸速度都係385-390MB/s, 對比板置SATA3 ports好輕易達到500MB/s轉輸效率. 你要考慮埋呢個樽頸問題.

如果你個預算多d, 我會建議你考盧下圖呢張Highpoint PCI-e 4x SATA3介面卡...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

非常感謝樓上CHING, 圖文並茂

ching,  其實插呢類平價2/4 SATA3 ports PCI-e 1x介面卡(售價約HK$150-190), 一般都存在I/O樽頸問題, 除 ...
spooky 發表於 2014-10-5 11:05

張Highpoint PCI-e 4x SATA3介面卡
幾多錢?

張Highpoint PCI-e 4x SATA3介面卡
幾多錢?
redhothits 發表於 2014-10-5 14:40

Amazon.com網購價約US$ 70 (包運費), 老實講我唔會買呢張HighPoint Rocket 640L Lite Version 4-Port PCI-Express 2.0 x4 SATA 6Gb/s RAID Controller, 因為張卡售價可以買到一隻128G SSD!!!

http://www.amazon.com/HighPoint- ... words=HIGHPOINT+640

Amazon.com網購價約US$ 70 (包運費), 老實講我唔會買呢張HighPoint Rocket 640L Lite Version 4-Port PCI ...
spooky 發表於 2014-10-5 15:28

我反而會換更大容量hd算數, 總之sata port維持6個就得

Highpoint 係HK 好似冇代理(之前個間接咗), 而且佢好多卡都係行Mavell
另外, NEC 應該冇做SATA chip (或者SATA 獨立add-on 卡買)
Silicon Image 印象中得sata2, Sata 3 得JMicro/ASMedia/Mavell 有低價SATA add-on card

如果係行PCI, 應該得Silicon Image 仲有廠用(新高登有)
如果PCI-E, 可以去高登地庫搵搵, 有Silicon Image (SATA2, 2ports) 同Mavell (SATA2/3, 2/4ports)

正如樓上ching講, bandwidth 會係最大問題, 除非你需要sata 3 先有既feature, 否則SATA3 個速度未必能夠發揮到。另外, 如果要4ports sata card, 不況搵下silicon image, 有隻chip 本身行PCI-X, 早幾年出咗pci-e x1 ver. 有興趣可以搵搵。

回覆 5# spooky

Highpoint 啲野本身唔平的幾多, 而且用呢張卡又多餘, PCI-E 2.0 X4 即係得2GB/s bandwidth, 又唔可以完全食到sata  6 個速度, 而且有PCI-E x4 既位又唔係好多板有, 即係可能要用X1/X2 個位 (剪pci-e 位), 但比唔到x4 個bandwidth, 又或者用一個PCI-E x16, 即係又曬咗啲bandwidth

回覆 1# mrpure

如果只係插HARDDISK 過下FILE,樓上講bandwidth嘅問題可以不理。

回覆  spooky

Highpoint 啲野本身唔平的幾多, 而且用呢張卡又多餘, PCI-E 2.0 X4 即係得2GB/s bandwidth, ...
spike 發表於 2014-10-6 15:47

PCI-e 2.0 4x規格最高單向單通道頻寛可達500MB/s, 絶對可支援一隻中/高階SSD轉輸速度, 至於PCI-e 2.0 1x介面就真係食唔哂頻寛. 低階Marvell 9170對比中階Marvell 9128已經有明顯分別. 網上評測Marvell 9128主控芯片Hignpoint Rocket 640L 4ports SATA3 PCI-e 2.0 x4 RAID controller係可以達到500MB/s順序轉輸速度. 另一個問題係有冇人肯浪費嗰條PCI-e 2.0 16x插槽啫.