[操作疑難] 2.5" HDD 比PC 長用會唔會快死D?

5400同7200轉會唔會差好遠?
最後,有邊隻500G suggest, thx

load/unload cycle有限制,而且2.5" HD為慳電會更常head parking導致load/unload cycle增加速度比3.5" HDD快,簡單來講就係2.5" HDD比3.5" HDD快打柴。

會快死

5400同7200轉會唔會差好遠?
最後,有邊隻500G suggest, thx
~monkey~ 發表於 2014-10-12 19:07

2.5" 唔會比 3.5" 快死,而且防震效果更佳

2.5" 唔會比 3.5" 快死,而且防震效果更佳
idolclub 發表於 2014-10-12 20:57

我之前都係咁諗,但死過一次load/unload cycle count之後就唔係咁諗喇。

公司十幾部desktop機用2.5" HDD 7x24,兩年幾死過一隻

剛買咗隻畀ps3用

我有個死雞160GB 2.5
3年前就死就死咁~就拿左去做BT
點知一用就5年(目前還健在)

我有個死雞160GB 2.5
3年前就死就死咁~就拿左去做BT
點知一用就5年(目前還健在) ...
SEIKO 發表於 2014-10-13 19:44

same ............. Hitachi 120G c2D notebook HDD,
    relocate and use for 5yr+ .... still working well with BT as ext USB HDD

有些商用電腦是會用 WD Enterprise 的2.5吋加框的硬碟(例如:HP Compaq dc7800),難道這些硬碟也有同有問題嗎?