[技術討論] 估唔到2014年都未解決到support 3TB/4TB/6TB個問題

win7又好 win8又好
電腦仲未用到
啲NAS/docking/SATA to usb 3.0 線都唔support

到底有冇docking/SATA to usb 3.0線穩定支持到

我N年前買果個70幾蚊既線都用到啦

docking chips 問題?

win7又好 win8又好
電腦仲未用到
啲NAS/docking/SATA to usb 3.0 線都唔support

到底有冇docking/SATA to  ...
friendhtc 發表於 2014-11-9 03:13

SATA to usb 3.0 線肯定得;
小第用緊;
兩種都得;
反而要相容返 2T;
而又唔係 GPID 分區就有問題;
小第用緊的 外置 硬碟盒;
就什麼分區 2T, 3T, 4T 都 OK

docking chips 問題?
acc_old_old 發表於 2014-11-9 09:12

咁都要你所用既什麼Devices係最高支援幾大Capacity既HD.
我個HD Dock都寫明最多4TB, 咁放隻5TB落去緊係唔work!

根本都唔係cable既問題! 主要係docking chips!

咁都要你所用既什麼Devices係最高支援幾大Capacity既HD.
我個HD Dock都寫明最多4TB, 咁放隻5TB落去緊係唔 ...
wild 發表於 2014-11-9 10:24

未必唔work
只係個盒出個陣,市場最大只得4TB
以後出更大嘅無得保證
當然只係寫住 up to 4tb 先

via HKEPC Reader for Android

未必唔work
只係個盒出個陣,市場最大只得4TB
以後出更大嘅無得保證
當然只係寫住 up to 4tb 先

via HKE ...
ccchhhuuunnn 發表於 2014-11-9 12:26

+1
我有隻USB2.0的docking, 當年都係話最高支援到2TB, 但依家放隻GPT分割的3TB落去一樣work
當然我平日用一早改左用USB3.0的docking

我張 H61M XP 同 WIN7 都認到 日立 4TB 喎....

Win7已經支援單一File 16 ExaBytes,區區6TB算D乜?