[技術討論] 正確BT方法, 先要save落USB手指?

有人話BT唔好第一下就save入SSD
會超傷, 連舊式HDD都唔好
最好係先save落USB手指
嘩, 咁咪要好大256GB嗰d手指先就大?
64, 32GB對我同時間BT緊十幾廿萬樣嘢來講, 絕對唔夠

個個都話bt好傷hdd,但我就有一個hdd用黎淨係bt,又係用左好多年,用就自然有損耗,邊理得咁多…

用USB手指的話, 會更加易死
尤其而家D手指唔少用TLC chip

建議用USB手指可能貪有d有終生保養,壞就攞去換
而且宜家usb手指又唔係貴

嘩, 咁咪要好大256GB嗰d手指先就大?
64, 32GB對我同時間BT緊十幾廿萬樣嘢來講, 絕對唔夠
friendhtc 發表於 2014-11-14 06:12 AM

既然B得十幾廿萬樣嘢,投資HDD就不能省了吧~

有人話BT唔好第一下就save入SSD
會超傷, 連舊式HDD都唔好
最好係先save落USB手指
嘩, 咁咪要好大256GB嗰d手 ...
friendhtc 發表於 2014-11-14 06:12

你BT 十萬幾樣野落SSD 祝你SSD 長命健康

提示 SSD 死時冇先兆, 亦冇任何可能RECOVERY 機會

敢問你SSD 幾大 120GB 裝完WIN7 都唔見一40
64GB手指都唔夠用?

用USB手指的話, 會更加易死
尤其而家D手指唔少用TLC chip
KinChungE 發表於 2014-11-14 09:02

SSD 的寫入壓力測試就見過
手指未見過

買多個 SSD 專門用來 BT,解壓又可以快好多

SSD 的寫入壓力測試就見過
手指未見過  

買多個 SSD 專門用來 BT,解壓又可以快好多 ...
usei 發表於 2014-11-14 14:46

其實我都係B落SSD度, 抄入RAID, 解壓都快過HDD好多.

啲嘢係買返嚟用, 唔係買返黎供住嫁

敢問你SSD 幾大 120GB 裝完WIN7 都唔見一40
64GB手指都唔夠用?
denniswht 發表於 2014-11-14 14:44

一套BD ISO已經塞滿