[技術討論] 裝左win 7隻SSD今日突然入唔到, 用另一隻開機見到未初始化?

裝左win 7隻SSD今日突然失憶入唔到, 用另一隻SSD開機見到未初始化?

部i7原本有隻128G samsung SSD 裝中文版 win7
但好爆, keep住得2-3G space, 於是買左Plextor M6 Pro 256GB再裝隻eng 7win入去
於是可以兩邊都開到機
但今日入Plextor, 竟然Check DISK
根住竟然唔俾我入win 7 eng,
用samsung SSD開機唔到Plextor M6隻SSD, 入disk management, 見到佢竟然係未初始化, 即係啲野又冇哂????????? 頂, 每次裝windows都要裝返哂D Program真係好煩, 又office, photoshop, 剪片, anti virus etc
差唔到3,40個program , 唔好咁玩我好嗎?
隻SSD係咪要報廢, 裝返都會有機會再失憶?

真係想喊, 我已經用咗佢一排只上網, 見佢冇問題, 次次都開到機先裝啲program入去..................SSD成日係咁架??????

format唔format隻Plextor M6 Pro 256GB好?

情況同下面個 post 有 D 似,應該係 partition table currupt 左
試下跟住解決方法做,回復到就抄返 data 算,之後隻 ssd 都係上代理好 D

http://superuser.com/questions/5 ... nallocated-disk-spa

呢期 plextor 鑊氣有 D 重

裝左win 7隻SSD今日突然失憶入唔到, 用另一隻SSD開機見到未初始化?

部i7原本有隻128G samsung SSD 裝中文 ...
friendhtc 發表於 2014-11-15 05:12

點解樓主要重新裝過哂啲疇? 同一部機可以選揀直 clone

拎去換

換完 真接 clone 番隻舊 samsung 落 新既SSD  , 乜都唔洗做

早排先幫人 NOTEBOOK 128 升 256

110GB 直 CLONE ,USB 3.0  37分鐘過完,一插入去 即係 BOOT到,所有野係番度

clone software : easeus  ( 只做 clone disk 係free 的)

另外 M5S 256 用家 無死過, 表示同情

拎去換

換完 真接 clone 番隻舊 samsung 落 新 ...
hihihi123hk 發表於 2014-11-15 08:30

唔選直clone係因為我用Samsung開機, 個windows係會用用下定格hang, 久唔久出現好唔穩定, 有時用連幾幾日唔boot都冇問題, 有時就會突然出現, 所以我想重裝另一個唔會hang的, fade way舊系統
點知另一面仲大鑊

http://tieba.baidu.com/p/3319487323

網上有人話选择GPT分区就冇事?
真係?唔敢按....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Not relate GPT / MBR

網上有人話选择GPT分区就冇事?
真係?唔敢按....
friendhtc 發表於 2014-11-16 00:10

no
呢度無論揀乜都會同你重新create partition table (即係所有partition會冇哂)

拎去換

換完 真接 clone 番隻舊 samsung 落 新 ...
hihihi123hk 發表於 2014-11-15 08:30

Plextor M6 Pro 256GB原來有問題
好多人中招
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2134497