[技術討論] WD red版問題

red會唔會同green一樣, 一般裝OS唔合適同慢? 同blue比較

KinChungE 發表於 2014-12-4 23:11

裝OS係咪買藍版好? Green會成日收回頭, 會慢d

裝OS係咪買藍版好? Green會成日收回頭, 會慢d
abc888 發表於 2014-12-4 23:29

呢層當然
Red/Purple/Green都係得5xxx rpm
Blue先有7200rpm

呢層當然
Red/Purple/Green都係得5xxx rpm
Blue先有7200rpm
KinChungE 發表於 2014-12-4 23:48

但Green既RAM多好多, 都補唔返個速度?

但Green既RAM多好多, 都補唔返個速度?
abc888 發表於 2014-12-4 23:50

補唔翻

回覆 1# abc888

abc888,你好。
係呀,相较之下,WD Blue会比较快,但WD Red 就省电同提供低温嘅操作环境。尼個係因为转数,WD Blue (台式的)係7200RPM,而WD Red係Intellipower。(Intellipower係转速、数据传输速率同缓存之间取得平衡,旨在节能同提供可靠性能。)WD Blue适合日常电脑操作,而WD Red适合NAS设置嘅环境,用以大量储存数据。
希望尼D可以帮到你。

回覆  abc888

abc888,你好。
係呀,相较之下,WD Blue会比较快,但WD Red 就省电同提供低温嘅操作环境 ...
Cyndy_WD 發表於 2014-12-5 09:38

好詳細, 謝謝回答
    其實我一直用開WD blue 1TB, 因最近想升級2 or 3TB, 就發現Blue最大得1TB
    但Black又真係貴好多, 只有green,Purple,red 三個選擇又平d, Green最平, 但因5400轉
    未買過裝OS, 怕差好遠效能, 同個頭成日收回快壞 Blue是否沒打算出大容量

好詳細, 謝謝回答
    其實我一直用開WD blue 1TB, 因最近想升級2 or 3TB, 就發現Blue最大 ...
abc888 發表於 2014-12-5 10:05

係, 專登唔出既>1TB Blue既, 焗你買Black

其實現在的green還有wdidle問題嗎?
如果只係儲data, 不用做OS Drive, 買得過嗎?
thx~!