[技術討論] FastCopy 2TB資料,剩餘容量唔相同.....

剛剛用FAST COPY 將F硬碟資料 COPY過去格式化後的 G硬碟,TotalRead /Write係原全相同.但電腦睇番個F硬碟剩餘89.5GB,而格式化的G硬碟,竟然有107GB剩餘容量.......是否F硬碟因曾經刪除檔案之後,又冇清理垃圾筒,以致有位置尚被佔據但又見唔到....有冇方法可以清返嗰20GB出嚟....?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

File allocation table 都會食位,你平時唔會見到佢用幾多位。

剛剛用FAST COPY 將F硬碟資料 COPY過去格式化後的 G硬碟,TotalRead /Write係原全相同.但電腦睇番個F硬碟剩 ...
Ahmok 發表於 2014-12-10 20:29

format F and copy the data back

format F and copy the data back
lung510 發表於 2014-12-10 20:42

師兄,要用差不多6粒半鐘去做呢....:-D  重有冇好計?

File allocation table 都會食位,你平時唔會見到佢用幾多位。
tomchen 發表於 2014-12-10 20:40

呢個硬碟純綷MOVIE BACKUP,原全冇安裝程式....

師兄,要用差不多6粒半鐘去做呢....:-D  重有冇好計?
Ahmok 發表於 2014-12-10 20:52

你可以試下重組之後clean disk?
不過如果data lost 唔關我事

呢個硬碟純綷MOVIE BACKUP,原全冇安裝程式....
Ahmok 發表於 2014-12-10 20:54

File allocation table 不是程式...
你 file 一大堆總有 index 吧?那個 index file 不會計入檔案容量內。

你可以試下重組之後clean disk?
不過如果data lost 唔關我事
lung510 發表於 2014-12-10 20:55

Windows本身個清理磁碟,原全0 BYTE......我現在試緊用個Your Uninstaller去CHECK....
若果都清唔出嗰 20GB,先至用最精明嘅(倒轉行)...:-D

剛剛用FAST COPY 將F硬碟資料 COPY過去格式化後的 G硬碟,TotalRead /Write係原全相同.但電腦睇番個F硬碟剩 ...
Ahmok 發表於 2014-12-10 20:29

你應該係SELECT ALL FILE 再CHECK 就會岩數.

回覆 8# Ahmok

樓主閣下F: Drive的Allocation Unit Size(配置單位大小)是否大過4KB? 如果是會有空間浪費的情況出現。

另外留意如之前Format過C:\重裝Windows,而未有在重裝前關閉全部硬碟既System Restore,會在開過System Restore既硬碟上面既System Volume Information內殘餘先前Windows的System Restore Point在入面。