[配件] 有沒有人用緊dvd ram燒錄data?

有沒有人用緊dvd ram燒錄data?

市面仲買到DVD RAM咩?

回覆 2# 小子

買到

五六年前有玩過,當年usb手指仲係USB2.0 1、2GB年代
但宜家就容量太細,又慢,宜家用usb 手指好過佢多多聲

回覆 3# smt311

但係佢保存資料好,可保存好奈,用來做backup

回覆 2# 小子

新高登一樓應該有, 上年買咗一set 五隻
但最後都冇咩點用

回覆 4# hihitoday

有冇source ?
CD/DVD 都可以放到好耐(理論上), 而事實上又係唔係呢 ?

七八年前燒落一堆imagion(OVER 50隻)
已經有2X%讀唔返

七八年前燒落一堆imagion(OVER 50隻)
已經有2X%讀唔返
kenleung369 發表於 2014-12-19 13:47

I don't think DVD/CD is reliable.   For domestic use, unless there is some kind of technology advancement,  I would say HDD is the best backup media for the time being.

回覆 7# kenleung369

imation係差d架

回覆 1# hihitoday
以前用過日立/LG DVD-RAM機,絕對唔係咁美好,未買就唔好諗,用緊就建議轉軚。