刪除

del...

企業版

刪除

頻繁讀取想襟用 D,反而應該留意系統整體散熱、減少震動、軟硬件整體點樣善用記憶體,從而減少/善用硬碟既 I/O
保養長 d 係代表壞左可以修理/換新,但俾夠五年如果每年壞一次,你話咁樣算唔算耐用?
其實唔同級別既硬碟,消費者見到的參數分別主要在碟數、轉數、緩衝區大小、讀寫速度、傳輸速度。至於耐用定唔耐用,要睇番修統計數據,而且其實冇科學解釋,生產廠商一定係話係用靚料,唔同既設計比較適合你用黎做乜乜乜,你可以根據佢既說明去選擇產品。就算睇到數據都唔知用料耐用定唔耐用,都已經係歷史,因為一個批次出左廠之後,或者新型號推出,舊數據已經唔能夠作準,因為生產情況已經變左

咩硬碟頻繁讀取使用下比較耐用
良優 發表於 2015-1-8 19:09

不如先問你點用吧, DB? FILE SERVER? VIDEO LOGGING? WEB SERVER?

唔同APP 特性唔同, 用既HDD 都唔同.

無……其實無論咩牌子,咩款式,都有機會壞……

所以不嬲係呢度個個都強調backup backup 同 offline backup……

via HKEPC Reader for Android

24X7 就 WD RE or S記 Enterprise
8X5 就 WD Blue 1TB

其實SSD會唔會啱你啲?

頻繁-點解吾用ramdisk (off系煩d,size又細,但不易壞)

頻繁-點解吾用ramdisk (off系煩d,size又細,但不易壞)
dieago 發表於 2015-1-14 13:31

RAM 都會壞,我自己Server都壞過幾次。