[操作疑難] 藍光碟急問

小弟有一部藍光機,現在用都沒問題,起碼可以睇到戲,讀到藍光碟。最近用開嗰筒碟將近用完,只餘下一隻,於是買過一筒番嚟,今日有隻iso要燒,咁就放隻舊既最後一隻入去啦,點知,佢話唔係可燒錄藍光碟嚟,於是開咗筒新既出嚟,可惜試咗三隻,都一樣話唔係可燒錄藍光碟嚟,明明係可燒錄藍光嚟既喎,點解會唔係?於是再換咗兩個燒錄軟件,都一樣係咁,但奇怪在,當隻碟放入去時,windows又話係空白碟,而家唔知點搞,咁多古靈精怪嘢既,請各師兄指教。唔知乜嘢事?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

會唔會係 Windows 自己幫隻碟開左頭?

你個BD Re機可解會有01 10 2015字呢?
我平時放吉碟入去會顯示為空白,係咪寫左好少野入去

而且你C: 得返咁少位,可能唔夠俾暫存,你試下清一清C:
或者你去燒碟軟件內看看係咪真係吉碟,或許真如#2師兄所說,windows自作聰明寫左野入去

而且你C: 得返 ...
小子 發表於 2015-1-10 15:07

唔該晒,不過,我之前都係咁用,我個暫存位置已設定去了其他地方。
而家都唔敢再放新碟入去,每隻都話唔係空白碟。

k63d2828 發表於 2015-1-10 11:57

我有一樣嘢比較奇怪既係,一向冇冇留意既,佢而家一入隻新碟入去,打咗呢句嘢出嚟,一直都冇留意,以前好似冇咁既。

而且你C: 得返 ...
小子 發表於 2015-1-10 15:07

我懷疑佢真係可能寫咗啲嘢入去,我試過乜都唔做,佢一樣係唔得,write唔到,攞番出嚟,再放番入去睇,佢係有2015_01_10呢個標簽,但就又彈番嗰句嘢出嚟。

k63d2828 發表於 2015-1-10 11:57

師兄,請問呢個點搵出嚟,控制台好似冇呢個選項?

我有一樣嘢比較奇怪既係,一向冇冇留意既,佢而家一入隻新碟入去,打咗呢句嘢出嚟,一直都冇留意,以前 ...
momo4321 發表於 2015-1-10 19:45

你之前係唔係有按 "下一步" 呀?
下次按 "取消" 應該就無事..

師兄,請問呢個點搵出嚟,控制台好似冇呢個選項?
momo4321 發表於 2015-1-10 19:58

你控制台有咩? Cap 圖睇睇..

我有一樣嘢比較奇怪既係,一向冇冇留意既,佢而家一入隻新碟入去,打咗呢句嘢出嚟,一直都冇留意,以前 ...
momo4321 發表於 2015-1-10 19:45

呢樣野一按下一步就會有野寫入去

你之前係唔係有按 "下一步" 呀?
下次按 "取消" 應該就無事..

你控制台有咩? Cap 圖睇睇.. ...
k63d2828 發表於 2015-1-10 21:29

已搵到,唔該,不過set咗乜都唔做,一樣係唔得。唔知會唔會成筒碟有事?