[操作疑難] Raid 1問題

電腦入邊有重要資料,而且不斷會update,想整個raid 1來on time backup,想問下如果宜家set raid 1會唔會好似raid 0咁將成個Hdd入邊既野洗晒?我原本個hdd分左兩個drive,會唔會連埋os個drive一齊backup?Load os會唔出問題?仲有係舊Hdd系三年前既死雞2TB,型號我估計宜家都停產,買相同容量但唔同牌子既HDD行raid 1會唔會有問題?如果想行翻單拖,係唔係抽走其中一個就可以原地復活,有冇野要set過?

唔該Ching

via HKEPC Reader for Android

你要既唔係raid 1,你要external full backup。
raid 1 死資料死os,一様冇得救。

你要既唔係raid 1,你要external full backup。
raid 1 死資料死os,一様冇得救。
tsangwailam 發表於 2015-1-13 10:25

同感, 你不認識 RAID 1, 又唔系有 0 downtime 需求, 用 Software sync 就好.
面得 RAID 出問題, 你會更煩.

未知raid 1 做乜而拎做  raid 1 backup .. 祝好運

(之後又會有人話,我地好話 raid 1 唔係backup 的了)

[quote]未知raid 1 做乜而拎做  raid 1 backup .. 祝好運

(之後又會有人話,我地好話 raid 1 唔係backup 的了:shi ...
iamfish 發表於 2015-1-13 14:10 [/

見識少唔好見怪,因為部腦要24/7開,而且不斷update緊資料,手動backup根本冇可能,所以先諗方法同步Backup,我見raid 1有我想要既效果,米上來問下囉。

同感, 你不認識 RAID 1, 又唔系有 0 downtime 需求, 用 Software sync 就好.
面得 RAID 出問題, 你會更煩 ...
lordvalkyrie 發表於 2015-1-13 14:05

我d資料24/7不停咁update緊,我期待個效果係其中一個HDD死左另外一個都可以即刻繼續單拖來運作姐,software sync如果可以做到仲好啦,簡單d。

[quote]未知raid 1 做乜而拎做  raid 1 backup .. 祝好運

(之後又會有人話,我地好話 raid 1 唔係backup  ...
c2c2c2c2c2 發表於 2015-1-13 14:33

如果咁樣7/24
問兩樣野,資料係 database ? 個底係乜os ?
系統係乜 os ? 又可唔可以同資料分番開做?

如果咁樣7/24
問兩樣野,資料係 database ? 個底係乜os ?
系統係乜 os ? 又可唔可以同資料分番開做 ...
iamfish 發表於 2015-1-13 14:53

你講既情況我直頭唸到做 HA ..

7x24 update 咁大project, 整隻NAS行raid1 再加External backup囉

我d資料24/7不停咁update緊,我期待個效果係其中一個HDD死左另外一個都可以即刻繼續單拖來運作姐,softw ...
c2c2c2c2c2 發表於 2015-1-13 14:42

RAID 1 不是 backup 是因為, 當你刪錯檔案, 或是中病毒, 你都是 total loss
Sync data 可以 set 時間, 比對完後再 Copy, 沒你想像的麻煩.
你更新的資料量很多嗎 ?
若是用 RAID 1 的話, 你還是需要多一個 Backup copy 先穩當.