[技術討論] offline backup 問題

各位師兄好,

我係之前的文章見到很多人提及offline backup, 我想問這個offline backup係點樣set? 要用program?
因為我想backup 我data, 但原來行raid 1 都唔係真正的backup, 請指教

剛剛由 AllwaySync 轉左用 GoodSync ..
用起上黎唔錯.

Offline 意思係 .
每一段時間 (1星期/1個月) 將成份野 Copy 左去 External (你用 NAS ? 定乜 ?)
然後拔插蘇 ,USB 線 ,搵個位供奉佢..
直到下一個星期/月

記得拔線 ,唔係俾雷劈都有機會劈死佢.

offline backup  原意係BACK入TAPE再拿走TAPE
或者炒去COLD MEDIA如CD DVD果O的...

不過今時今日不如ONLINE OFFSITE比錢人KEEP仲好

https://www.backblaze.com/

USD 5一個月,無限量一PC
好處係燒左間屋仲有BACKUP
壞處係... 成星期先UPLOAD完一水BACKUP... RESTORE都係

offline backup  原意係BACK入TAPE再拿走TAPE
或者炒去COLD MEDIA如CD DVD果O的...

不過今時今日不如ONLIN ...
mikecheung 發表於 2015-1-20 06:34

兩者都做不就好了 ?

剛剛由 AllwaySync 轉左用 GoodSync ..
用起上黎唔錯.

每一段時間 (1星期/1個月) 將成份 ...
iamfish 發表於 2015-1-19 18:20

我只是普通 internal 過 internal, no NAS or RAID.

但offline backup 可否只是將新的東西backup入去, 定係依樣野叫做sync?

同埋我見到有師兄將個offline 左佢, 用先online 返, 依個又係咩黎, 謝謝.

我只是普通 internal 過 internal, no NAS or RAID.

但offline backup 可否只是將新的東西backup入去,  ...
skyiver 發表於 2015-1-20 12:53

Online/Offline是形容個備份(backup)跟工作系統(OS)的關係. Online就是backup本身跟工作系統長期連線, 系統運作時backup亦是在運作狀態. Offline就相反, 平常不需要做備份時, backup是與工作系統分離. Offline的好處是避免運作出現問題時連backup亦一起損毀.

Sync是同步的意思, 是一些應用軟件幫助做備份的時候亦會同時把原資料及備份做對比.

但offline backup 可否只是將新的東西backup入去,  ...

Internal 過 Internal Offline 唔倒... 你用 TRAY 另計
通常而家常見既OFFLINE會係 USB ,external 做.

如果你係經PC 環境 ,試下 GoodSync 吧
用 1 Way (2Way 可以思考為SYNC)

開始用時小心D ,SETTING 錯係會幫你殺資料的 .. (不過GOODSYNC有SAVE ,發現倒有得救..)

睇你資料有幾緊要.. 我黎計 Online ,Offline ,Offsite ,排名分先後.
暫時未動用過  Offline Backup (因為 Online 都兩份

用起上黎唔錯.

每一段時間 (1星期/1個月) 將成份 ...
iamfish 發表於 2015-1-19 18:20

可否說一說GoodSync和AllwaySync的比較?

我用freefilesync, 每一個月sync (對比後只抄更新過/新檔)一次去external hdd, 之後放係家居夾萬.

可否說一說GoodSync和AllwaySync的比較?
happy_gemini 發表於 2015-1-20 13:54

唔需要太多比較,allway sync 長期食我 1Gb Ram (你冇睇錯),佢 ram 既處理上有問題
其他暫時冇太大分別
goodsync 有直接 set SMTP ,allway 要行 command line

又 goodsync 界面靚啲,同埋 * * * 易揾(重點誤)