[購買問題] WD RE 4 TB Enterprise WD4000FYYZ

想請問 WD RE 4 TB Enterprise WD4000FYYZ 呢隻硬碟有冇伏?
先謝.

想請問 WD RE 4 TB Enterprise WD4000FYYZ 呢隻硬碟有冇伏?
先謝.
fatyee 發表於 2015-1-21 10:13

有,所以要一次買十隻備用

有,所以要一次買十隻備用
iamfish 發表於 2015-1-21 11:28

ching 唔好玩我啦. 我係見我屋企兩隻 RE 1TB 既都最少用左五年 (其實一隻超過六年), 而剩返既位夾埋唔夠 150 GB, 想買隻 4TB 返黎一次過轉晒過去, 係怕咁大既 HDD 會比較易出事同有伏O者 (之前好似見有 ching 話大 HDD 有伏, 但唔記得邊隻 model).

ching 唔好玩我啦. 我係見我屋企兩隻 RE 1TB 既都最少用左五年 (其實一隻超過六年), 而剩返既位夾埋唔夠  ...
fatyee 發表於 2015-1-21 11:47

我唸你個問題冇人夠膽答
容量愈高自然愈易死
re 都係理論上有7*24之下冇咁易死
而唔係唔會死
我覺得買 re4 主要買佢保養期

ching 唔好玩我啦. 我係見我屋企兩隻 RE 1TB 既都最少用左五年 (其實一隻超過六年), 而剩返既位夾埋唔夠  ...
fatyee 發表於 2015-1-21 11:47

不過一次買四隻同批次,一中伏應該會中哂
買批次買同既是會好啲,通常一有問題既話就一批過而唔係一隻隻計

我唸你個問題冇人夠膽答
容量愈高自然愈易死
re 都係理論上有7*24之下冇咁易死
而唔係唔會死
我覺得買 re ...
iamfish 發表於 2015-1-21 11:56

可能我表達得唔好, 其實我指既伏係會唔會勁多好快壞既 case, 例如最初既死雞綠版咁.

不過一次買四隻同批次,一中伏應該會中哂
買批次買同既是會好啲,通常一有問題既話就一批過而唔係一隻隻 ...
iamfish 發表於 2015-1-21 11:58

我諗住只係買一隻 4TB 咋.
同埋多唔多人用 SSD 黎放 DATA?

可能我表達得唔好, 其實我指既伏係會唔會勁多好快壞既 case, 例如最初既死雞綠版咁. ...
fatyee 發表於 2015-1-21 12:00

我唔會話你知我近期有死雞 DM 發雞瘟。。

re4單隻我覺得意思唔大,起碼安全性唔會夠一隻普通 4TB + ext 高 ..
SSD 我有唸過,但冇咁富貴,放棄,用黎做 system + BT 算
又 ,SSD 有種講法係長期冇電到會冇哂資料,唔肯定真假

我唔會話你知我近期有死雞 DM 發雞瘟。。

re4單隻我覺得意思唔大,起碼安全性唔會夠一隻普通 4TB + ext  ...
iamfish 發表於 2015-1-21 12:11

死雞 DM 發雞瘟 <-- 唔係好明... 即係點?
RE4 要行 RAID?
其實我係諗住 RE4 + EXT.

死雞 DM 發雞瘟
fatyee 發表於 2015-1-21 13:35

Raid 唔 raid 同安全冇關係,雖然你鐘意 raid 起佢都冇大問題,最多要拆 raid 時痳煩啲
其實你係點用法?PC ? Nas ? online ? offline ?
相對黎講 re4 除左貴,唔會有乜大問題,唔好當佢係不死身就冇問題