[購買問題] 查實PCI-E SSD比起SATA SSD快幾多?

請問各位師兄, 查實PCI-E SSD比起SATA SSD快幾多? 會唔會有HDD和普通SSD咁大分別?

請問各位師兄, 查實PCI-E SSD比起SATA SSD快幾多? 會唔會有HDD和普通SSD咁大分別?
googleli 發表於 2015-1-29 11:52

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=14439

自己睇分決定,不過可以話你知PCIE SSD無任何性價比可言,一般唔係錢太多的話屋企機都唔會用PCIE SSD(剪片搵食果O的例外)

除左部份特別垃圾既 SSD之外

主流同貴價 SSD 行 4K 都只係 2X~3X MB/S
唔會差太遠 ,更唔好講乜野 PCIE

性價比唔夠 SATA,除非真係搵食機

有無邊度做過 SATAx2 行 RAID0 同 PCI-Ex1 ge SSD 測試?

部份 PCI-E 已經RAID 左,咁就快。一般用家不別不大。但買SATA第時想在notebook用都得。

如果買M6e GE話,不如買850 pro 仲快D
peterpanhi 發表於 2015-1-29 18:41

唔係掛, M6e 行到 770MB/s,  850 pro 得唔得?

看接駁方式就知道一二.

後記:
你要考慮走線. 如果你想要快, 都要睇經過尐咩先知道快幾多.

好的情況(直達北橋), 61.8%. 一般最少快25%(經南橋, 南橋按INTEL公開的文件,佔4個PCI-E 3.0). 兩者是獨享情況.

你用得PCI-E SSD, 你就要考慮其他配套. 例如GPU準備時間可能會稍為延長. 不過不用擔心. 因為8條 PCI-E 3.0配合WINDOWS或LINUX(如果你用AMD的話)打孖上已經足夠,而且過程幾乎沒有影響. 過程中我可能得罪好多人. 尤其是銷售員. 因為銷售員實設法向我賣X99. 我知道Z97改(ASROCK Z97 EXTREME?)已經足夠應付大多數情況. 點解仲要畀噉多買多十二條PCI-E 3.0? 如果真係做野, 我唔會要X99, 直接問CXXX系列反而更好?

有分別,不過需要 Native PCI-E Controller, 唔係 RAID + SATA Controller SSD,
如果Support NVMe 更加好。

不過值唔值而家呢個價錢就見仁見智。

唔係掛, M6e 行到 770MB/s,  850 pro 得唔得?
wingsit 發表於 2015-1-30 00:10

三叔4x m.2已過千mb

秒殺p仔

不過水貨..........